Milanović nazočio obilježavanju Seljačke bune

Premijer Zoran Milanović nazočio je obilježavanju godišnjice Seljačke bune, odnosno bitke kod Stubice u kojoj je 1573. godine pobunjene seljake predvođene Matijom Gupcem pobijedila vojska feudalca Franje Tahyja.

U uprizorenju "Bitke kod Stubice" statisti u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima dali su vjerni prikaz završne bitke na Stubičkom polju.

Događaje iz Seljačke bune, uz statiste iz okolnih gradova i općina, prikazale su udruge iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske.

Brojni gledatelji mogli su tako vidjeti borbu koju su hrvatski i slovenski seljaci i kmetovi poveli protiv izrabljivanja i tiranije feudalaca.

Probuđena svijest masa puknula je poput baklje i prerasla u bunt i borbu za socijalnu pravdu i jednakost, slobodu i pravicu, a ostavila je duboke tragove u duši naroda do danas, istaknuto je u najavi bitke.

Uz premijera Milanovića prikazu su nazočili i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar turizma Darko Lorencin te ministar obrane Ante Kotromanović, a domaćin im je bio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Prije same bitke vladino je izaslanstvo obišlo i Srednjovjekovni sajam u Parku Jure Stubičanca u Stubici.

Tom prigodom je ministar Lorencin u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo podacima o broju dolazaka turista i broju noćenja u siječnju.

Hrvatska je ostvarila porast od 17 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima u odnosu na siječanj prošle godine, a Lorencin kaže kako je to posljedica aktivnosti turističkog sektora na tržištima provedenima u jesen prošle godine.