Zlatar Violić: Velik novac izdvajamo za potporu knjizi

Za potporu knjizi izdvaja se više sredstava nego za kazališne produkcije, odnosno za otkup knjiga ide više od 33 milijuna kuna, bilo direktno preko Ministarstva kulture, bilo knjižnicama za daljnji otkup, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u radio emisiji "A sada Vlada".

Zlatar Violić smatra da je to velik novac. Temeljni problem je u tome što treba odvojiti nakladnički posao od knjižarskog, istaknula je. Napomenula je pritom da su i neke od primjedbi Europske komisije bile da smo se količinom otkupa približili tome da jačinom otkupa demotiviramo i kupce, ali i knjižare da se osamostale za vlastiti posao, jer izdavače zadovoljavamo u pokriću njihovih elementarnih troškova.

Uskoro će, dodala je, temeljem razgovora s Ministarstvom financija i HBOR-om, biti pokrenuta i linija kreditiranja za izdavače.

Zlatar Violić rekla je da nije za fiksni Zakon o knjizi.

Medijska strategija - vruća jesen pred Ministarstvom kulture  

Što se tiče medijske strategije, Andrea Zlatar Violić kazala je da se ta strategija otpočetka pokazala vrlo zahtjevnim zadatkom, jer se 25 godina nitko sustavno nije bavio medijima. Ministrica smatra da je analitički dio strategije odlično napravljen. Posebno je ukazala na ugroženost malih lokalnih radio i tv postaja, koje propadaju ili su u teškoćama, a nerijetko i smanjuju obim programa isključivo otpuštanjem zaposlenih.

Emisiju poslušajte u cijelosti.