[VIDEO] "Kosac" stiže u hrvatska kina

U prepunoj dvorani zagrebačkog kina Europa održana je svečana premijera dugometražnog igranog filma "Kosac" redatelja Zvonimira Jurića. Premijernom zagrebačkom projekcijom filma najavljena je kino distribucija koja kreće od 19. veljače.

Film je nastao prema scenariju Jelene Paljan i Zvonimira Jurića. Ima elemente trilera, a, kako se ističe u najavi, dojmljive uloge ostvarili su Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski, Lana Barić i Zlatko Burić Kićo.

Struktura filma je mozaična - predstavlja tri priče koje se događaju u jednoj noći i međusobno su povezane. Postupno se gradi realistična slika života radnika Ive u poljoprivrednom kombinatu te cijelog kraja koji je, navodi se, kao i Ivo, zbog rata ostao zaustavljen i zaboravljen.

Hrvatskoj publici film je premijerno prikazan prošloga ljeta u glavnoj selekciji Pulskoga filmskog festivala, gdje je direktor fotografije Branko Linta osvojio Zlatnu arenu za kameru. Zlatne arene za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu dobili su Ivo Gregurević i Igor Kovač. "Kosac" je dobio i nagradu "Oktavijan" Hrvatskoga društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji.

Nakon Pule "Kosac" je bio na programu nekih prestižnih filmskih festivala, poput Toronto International Film Festivala, Palm Springs Film Festivala i mnogih drugih festivala.

Za nacionalnu distribuciju tog hrvatsko-slovenskog filma zadužen je 2iFilm. Najprije će se prikazivati u kinima CineStar, a zatim i u mreži neovisnih kinoprikazivača, priopćila je u utorak press-služba filma.

Film je producirala Kinorama (producentica je Ankica Jurić Tilić) u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e i Viba Filma.