[VIDEO] Inauguracijski govor: 'Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska'

Uz puno domoljubnih simbola i vidno uzbuđena - Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je uz suze. U svojoj prvoj poslanici predsjednica je pozvala na zajedništvo. Smatra da se treba ostaviti povijesnih i ideoloških podjela, te da će za izlazak iz recesije biti potreban nacionalni konsenzus. Govor je prekidan ovacijama mnoštva, no čuli su se i zvižduci na spomen prethodnika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.Inauguralni govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

'Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana', poručila je Grabar-Kitarović. Prisjetila svih hrvatskih sinova i kćeri koji su svoj život dali za domovinu. Posebnu zahvalnost izrazila je hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, utemeljitelju hrvatske države. Zahvalila je i svojim prethodnicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.

Poslanica predsjednice u prigodi inauguracije - dokument

'Hrvati i Hrvatice, građani i građanke, iskazali ste mi povjerenje bit ću vaš glas i bit ću vaša predsjednica. Hrvatsku ćemo učiniti zemljom iz koje mladi neće odlaziti. Ako pogriješim imat ću snage priznati i ispraviti pogrešku. Nikada neću učiniti ništa protiv hrvatskih interesa', poručila je te dodala kako budućnost moramo početi - zajedništvom i istinskim domoljubljem kao 'djelom na korist Domovini, trudom, radom, obrazovanjem, brigom za drugoga te međusobnim poštovanjem'.Podsjetila je na teško gospodarsko stanje koje traži žurno djelovanje i široki konsenzus. 'Krajnje je vrijeme da se izdignemo iz stranačkih interesa', naglasila je. Pozvala je vladu da učini sve da osnažni poduzetničku klimu. Kao  snagu Hrvatske navela je prirodna bogatstva, poljoprivrednike i ribare, a ona će biti, kako je kazala, prvi gospodarski diplomat Hrvatske.

Za hrvatske oružane snaga kazala je da su najbolji jamac naše opstojnosti i suvereniteta te da ih treba čuvati i razvijati. Pružila je ruku suradnje jugoistoku 'Europe kako bi ušli u europsku obitelj'. Posebno je naglasila kako će se u odnosima sa Srbijom inzistirati na pronalaženju nestalih. Posebnu poruku uputila je iseljenim Hrvatima: 'I vi ste Hrvatska, vi ste naša bitna saveznica, vrata Hrvatske širom su vam otvorena'.


Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U mladima vidi predvodnike novog hrvatskog zajedništva. Istaknula je važnost kulture tradicije obitelji i vjere. 'Naš je narod iznjedrio velike umjetnike i znanstvenike. Pred nama je velika odgovornost čuvati i promicati našu kulturu, identitet i naše ime. Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude', poručila je Kolinda Grabar-Kitarović. Svoju poslanicu završila je riječima: 'Mi smo pobjednički narod, mi smo postojan narod. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska'.