Filozofski teatar HNK ugostio ugledni par znanstvenika

Filozofski teatar zagrebačkog HNK još je jednom ugostio zanimljive predavače. Ugledniamerički sveučilišni profesori tridesetak su godina par u privatnom i profesionalnom životu. Napisali su niz knjiga o temama koje itekako zanimaju današnji svijet. Globalizacija, globalni gradovi, društvena i ekonomska nejednakost, imigracije, urbanizam. 

Za Saskiju Sassen Zagreb je poseban grad. Svaki put kad dođem u Zagreb iznova se oduševim jer mi se čini da sam u drugom povijesnom razdoblju. Pokušavam razumjeti zašto je ova nevjerojatna količina veličanstvenih građevina zgrada sagrađena baš ovdje. To čovjeka nagna da se osvrne na povijest grada. Zagreb je po tome poseban. Intelektualno on jest srednja Europa, izjavila je u razgovoru s našom novinarkom Linom Kežić.

Richard Sennett u Hrvatskoj je prvi put. Njegovo jedino na hrvatski prevedeno djelo Nestanak javnog čovjeka tim je povodom ponovno tiskano. Iako je knjigu u Americi objavio prije 40-ak godina, i danas je itekako aktualna. Nadam se da je to zato što govori o stvarima koje i danas traju. A to je erozija načina života, i privatnog i javnog. Visoka tehnologija samo je ubrzala razgradnju društvenog života. Društvene mreže još su pogoršale stanje, na njima se ljudi razotkrivaju, nemaju nikakav odmak. Iako nam je sve to donijelo i dobrih stvari, nastupila je praksa koja djeluje destruktivno na funkcioniranje života društva. I dakako, to je velik izvor zarade, mišljenja je Sennet.

Simpatični i zainteresirani par Sassen i Sennett svojim nastupom na tribini Filozofskog teatra HNK nudi mnogo tema za razmišljanje i daje važne odgovore. Pitanje o kojem se nisu složili, a postavljeno im je iz publike, je ono o tome kakva nam je danas država potrebna.

Sennett smatra da trebamo 'razmontirati' državu-naciju i vratiti snagu regijama i gradovima jer su, kako je rekao, "gradovi mjesta složenosti i kaosa te podvojenosti", što je, dodao je i odlika prirodnih sustava. Iako se slaže s tim da nam ne treba nacionalna država, za Sassen postoje pitanja koja gradovi, bez obzira na to što ih, posvjedočila je, jako voli, jednostavno ne mogu obuhvatiti, a država kao kompleksan kapacitet može. Također je svjesna složenosti postavljenog pitanja, ali je i istaknula kako nam sigurno treba država koja funkcionira i kao primjer 'funkcionirajuće' države spomenula Njemačku.

Više pogledajte u videoprilogu.