[VIDEO] Otvoreno: Što stoji iza slučaja Patria?

Finski sud je donio presudu prema kojoj su Patrijini menadžeri davali mito hrvatskim dužnosnicima pri prodaji oklopnih vozila prije osam godina. Hrvatsko Državno odvjetništvo tvrdi da za to nema dokaza, a bivši predsjednik Stjepan Mesić iz Moskve poručuje: Ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti!

Što stoji iza slučaja Patria analizirali su u Otvorenom voditelja Mislava Togonala gosti Igor Tabak, Davorka Budimir, Nenad Bakić, Veljko Miljević i u Ljubljani novinar koji je otvorio aferu Patria Blaž Zgaga.

Možda nema dokaza da je netko primio mito, ali prema prema zakonu u Hrvatskoj kazneno djelo nije samo primanje mita nego i obećanje za primanje mita. U presudi se kaže da je bilo namijenjeno 5% mita, a za Bartola Jerkovića je bilo namijenjeno 2%. Obećanje za mito primili su i Stjepan Mesić i Franjo Gregurić, rekao je Zgaga. No dodao je da se u presudi kaže da nema dovoljno dokaza za Mesića i Gregurića te kako stoji da je dokazano da je Jerkoviću obećano mito.

Plan je bio da tok novca počinje kad stigne oklopnjak. Novac bi išao Patriji, a onda Wolfangu Riedlu, posredniku finske Patrije za nabavu oružja, u Austriju, pa Walteru Wolfu i onda bio on novac donio hrvatskim političarima. Pohlepa na obje strane (Slovenija i Hrvatska) bila je prejaka, a tražio se novac unaprijed. Ugovor u Hrvatskoj je potpisan u listopadu 2007 godine, a mjesec dana poslije bio je isplaćen neki iznos za hrvatski lanac, ali se iznos ne zna jer je poslovna tajna, rekao je Zgago.

Treba uzeti u obzir da je ovo što zovemo afera Patria, došlo je nakon onoga što se zove afera Kamioni. Stoga je dosta različita nabava oklopnjaka nakon nabave kamiona. Cijela afera oko dviju kupnji oklopnih vozila dosta je različita. U Sloveniji je to radio premijer i država je izravno nabavljala vozila. Za razliku od Slovenije, Hrvatska je nakon kamiona bila puno opreznija. Mnogo je pozornosti bilo posvećeno da država izravtno ne posluje sa strancem. Vlada je odabrala strateškog partnera u RH - Đuru Đakovića koji je pogledao partnere i napravio uži odabir. Krenulo se u terenska ispitivanja i tada je odabran proizvođač s kojim je onda država sklopila odabir, rekao je Tabak.

Jako volim Đuru Đakovića i uložio sam 10 milijuna kuna u dokapitalizaciju. Đuro Đaković može postići sam 1% BDP-a. Patrijino vozilo je kao mercedes među tim vozilima. Tvornici Đuri Đakoviću pruža se mogućnost da sudjeluje u poslovima proizvodnje i prodaje Patrijinih vozila od 1,5 milijardi eura od kojih bi dobar dio imala tvornica Đuro Đaković, rekao je Bakić. Dodao je kako smatra da u hrvatskom slučaju Patria nema zavjere jer je posao provjeravao cijeli niz povjerenstava.
Čak 120 bilijuna eura izgubljeno je u različitim korupcijskim aferama u EU. Ova presuda je dobar trenutak za RH. U interesu je hrvatske nacionalne sigurnosti i svakog građana da se raščisti gdje je završio taj novac. Ako poreznici pronađu svaku lipu, kako se ne može naći 1,6 milijuna eura? Interes političara je da se, ako nisu krivi, skine ljaga s njihovih imena, rekla je Davorka Budimir.
Neke stvari smo dramatizirali i nismo pozorno slušali finsku presudu. Očito su bile pogreške u sadržaju prijevoda presude koja je izrečena. Imali smo izjavu finskoga državnog odvjetnika koji kaže da nisu došli do te faze da je Mesić primio mito ili mu bilo obećano i naveli su da su u toj fazi došli samo do Jerkovića. U DORH-u je prikupljena sva dokumentacija, prikupio ju je i porezni ured i antikorupcijski ured i došlo se do toga da nije bilo osnovana sumnja da se u Hrvatskoj zahtijevalo ili primilo mito u od Patrije, rekao je Miljević.

Što su još rekli gosti emisije Otvoreno pogledajte u videoprilogu!