Film "Pedeset nijansi sive" ruši rekorde gledanosti i u Hrvatskoj

Film "Pedeset nijansi sive" ruši rekorde gledanosti i u Hrvatskoj. Nakon prvog vikenda prikazivanja imao je najbolje otvaranje dosad zabilježeno - zaradio je više od 2,2 milijuna kuna. U prva dva dana prikazivanja u svijetu zaradio je gotovo 250 milijuna dolara.

Zbrojem ulaznica prodanih u pretprodaji te na dane prikazivanja za vikend koji je obilježilo Valentinovo, film je pogledalo 66.545 gledatelja. Time se ta originalna ljubavna priča snimljena prema istoimenom bestseleru E.L. James zlatnim slovima upisala u povijest hrvatskog kinoprikazivanja, izvijestio je distributer Blitz film i video.

Otkad je prije pet godina autorica E.L. James online objavila prve epizode svoje priče, trilogija "Pedeset nijansi" prerasla je u jedan od najvećih i najbrže prodavanih književnih serijala. Prodana je u više od 100 milijuna primjeraka i prevedena na 51 jezik.

Ta erotična ljubavna priča uzburkala je javnost i prije premijere na Valentinovo, a njezin trailer bio je najgledaniji filmski trailer prošle godine na YouTubeu.

Roman istražuje odnos između enigmatičnog 27-godišnjeg milijardera Christiana Greya i seksualno neiskusne studentice Anastasie Steele, ali i granice koje je svatko spreman prijeći u ljubavnom odnosu.

Glume Jamie Dornan i Dakota Johnson. Film je režirala britanska redateljica Sam Taylor-Johnson, koja potpisuje i režiju dugometražnog filma o mladim danima Johna Lennona "Dečko koji ne obećava".

Iako ruši rekorde gledanosti, film nije dobio pohvale kritičara. Korisnici internetske stranice za film IMDb dali su mu ocjenu 4/10, dok je prema podacima objavljenima na Metacriticu prosječna ocjena filmskih kritičara 47/100.