ZagrebDox: Od 36 hrvatskih dokumentaraca čak devet premijera

Ovogodišnji ZagrebDox otvoren je u kinu Cineplexx Centra Kaptol filmom "Bijesne bakice" norveškog redatelja Havarda Bustnesa. Tradicionalno veliku pozornost posvećuje domaćim uratcima - u raznim programima prikazat će se 36 filmova, među kojima čak devet premijera.

Hrvatski autori i ZagrebDox sve se više vole. Iako to nije bila ljubav na prvi pogled, traje više od desetljeća, ide joj dobro i ima sjajnu budućnost, rekao je direktor festivala Nenad Puhovski na predfestivalskom druženju, na kojemu su novinarima predstavljeni ovogodišnji domaći sudionici festivala.

Imamo iznimno žive hrvatske dokumentarce koji su obišli svijet, nagrađivani su, vrte se u kinima i na televizijama, a ako je ZagrebDox pridonio njihovoj vidljivosti, naša misija je ispunjena, istaknuo je. Hrvatski film stilski je jako omekšao, postao je fleksibilan, intimistički, autobiografski i mnogo osobniji, što se prije 30 godina smatralo nepristojnim, a i teme poput 'outanja' pred obitelji su prije deset godina bile nezamislive, napomenuo je.

Puhovski važnim smatra to što je u program uvršten i niz profiliranih autora, koji imaju snažne rukopise i rade u svom stilu, kao što su Bezinović, Krelja, Čučić, a drago mu je što je publika prepoznala da festival sustavno slijedi razvoj autora te hrvatske filmove nagrađuje u konkurenciji s 'oscarovcima' i visokobužetnim radovima. Jedini razlog što još postoje međunarodna i regionalna konkurencija je produkcijske naravi jer radimo sa znatno nižim budžetima, ustvrdio je.

Predsjednik međunarodnog žirija Vinko Brešan rekao je kako su posljednjih godina hrvatski dokumentarci na neki način i dominantni, ušli su u kina, imaju dobru gledanost, o njima se razgovara, vidljivi su i nagrađivani na svjetskim festivalima. Brešan kaže da će žiri ocjenjivati ono što i inače najprije gleda kod filmova, bez obzira na to je li riječ o dokumentarcima ili igranim filmovima, a to je emocionalna razina koju film postiže kod gledatelja.

Uvjeren je da će projekcije regionalne konkurencije uobičajeno biti popunjene. Ove godine u tom se natjecateljskom programu premijerno prikazuju filmovi "Besplatno" Vlatke Vorkapić, "Bolesno" Hrvoja Mabića, "Lijepo mi je s tobom, znaš" Eve Kraljević, "Rakijaški dnevnik" Damira Čučića, "Riba ribi grize rep" Nevena Hitreca i "Veruda film o Bojanu" Igora Bezinovića. Premijere će imati i "Utopija" Mladena Ćapina (Kontroverzni dox), "Povratak vlaka" Igora Husaka (ADU Dox) te "Limb" Davora Kanjira (Factumentarci).

Za nagradu će se natjecati i dokumentarac "Posljednjih 100" Morane Komljenović, a u Glazbenom globusu prikazat će se "Izgubljeno dugme" Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

U programu Majstori doxa Petar Krelja predstavit će svoj novi film "Oluje se uvijek vraćaju kući", a u Retrospektivi hrvatskih glazbenih dokumentaraca dva starija filma. Niz domaćih dokumentarca uvršten je i u programe ADU Dox, Factumentarci i Autorska večer Vinka Brešana.

Festival ove godine ima rekordan broj gostiju - čak 150. Među ostalima, dolaze Kim Longinotto, Želimir Žilnik, Laurent Becue-Renard i Marcus Vetter. O "Titovim odredima smrti" nakon projekcije će se moći razgovarati s redateljima Philippom Gruellom i Frankom Hofmannom, dok Aleksandar Nikolić, redatelj filma "Srpski odvjetnik", u Zagreb dolazi s glavnim protagonistom Markom Sladojevićem, jednim od Karadžićevih odvjetnika.