[VIDEO] Prvi radni dan nove predsjednice

Prvi je radni dan nove predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na Pantovčaku su je dočekali svečano postrojeni pripadnici Oružanih snaga. Prema zapovijedi prve hrvatske predsjednice, pripadnici bojne od sada će, ponovno nakon 15 godina, u svečanim prilikama i pri podnošenju prijavaka u stroju uz odore redovitih postrojbi Oružanih snaga imati i povijesne odore.

Premijer pozvan na Pantovčak, a predsjednica u Vladu


Predsjednica je povukla svoj prvi državnički potez. Nazvala je premijera Zorana Milanovića i pozvala ga da dođe na Pantovčak te najavila da će od njega zatražiti sazivanje tematske sjednice. Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić potvrdio je za HRT da je premijer Zoran Milanović razgovarao s predsjednicom Grabar-Kitarović te još jednom ponovio svoj poziv predsjednici da dođe na sjednicu Vlade. 'Premijer u svakom trenutku stoji na raspolaganju za konzultacije i razgovor s predsjednicom', ponovio je Jelić. Dolazak Na Pantovčak

Grabar-Kitarović u svojem uredu ne sjedi za radnim stolom za kojim je sjedio njezin prethodnik Ivo Josipović, već za stolom za kojim je radio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. S njom su danas u uredu bili i njezini suradnici Jadranka Jureško-Kero, Natalija Hmelina i Mladen Pavić.

Predsjednica je također razgovarala s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom, predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec, predsjednikom Vrhovnoga suda Brankom Hrvatinom, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonkom Kusićem, te kardinalom Josipom Bozanićem. Tijekom prijepodneva Ured predsjednice blagoslovio je fra Jozo Zovko.Ažurirana je i službena stranica predsjednik.hr na kojoj se od danas može pronaći biografija Grabar-Kitarović, izjave i priopćenja te obavijesti o bivšim predsjednicima.Prema najavi, predsjednica će prvog dana na dužnosti donijeti odluku o imenovanju savjetnika u svojem uredu te odluku o osnivanju Savjeta za branitelje, vanjskog savjetodavnog tijela na čijem će čelu biti Ante Deur. Poslijepodne je posjetila branitelje u njihovu šatoru u Savskoj 66 u Zagrebu, gdje prosvjeduju od listopada. Savjet je volontersko tijelo, a ostali njegovi članovi bit će imenovani u koordinaciji s braniteljskim udrugama. Deur je predsjednik Zbora gardijskih brigada i jedan od organizatora prosvjeda u Savskoj. 


Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Glasnogovornik Ureda izabrane predsjednice Luka Đurić potvrdio je HRT-u da je Kolinda Grabar-Kitarović odabrala najuži tim suradnika, odnosno savjetnika. Većinom je riječ o mladima i široj javnosti manje poznatim kadrovima. Savjetnik za vanjsku politiku bit će Dario Mihelin, za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, a za obranu komodor Ivica Tolić. Za unutarnju politiku savjetnik će biti Mate Radeljić, a za europske fondove, poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Pavić. Šefica kabineta bit će Anamarija Kirinić, Domagoj Juričić bit će predstojnik Ureda i Natalija Hmelina šefica protokola. Predsjednica će imati i savjetnika za gospodarstvo, a tu će funkciju, do njezine konačne odluke, obavljati predstojnik Ureda Domagoj Juričić.