Tišina svuda oko nas

Jeste li se ikad zapitali kako je gluhim i nagluhim osobama? I gluhoslijepima? To su, prema mojemu mišljenju, teške kategorije invaliditeta - možeš hodati, možeš sve, a zapravo nikoga ne čuješ oko sebe. Nažalost, gluhoslijepima je još gore jer im se smanjuje vidno polje, pa tako imaju i problem u kretanju. Takve osobe uglavnom komuniciraju znakovnim jezikom, ali i dodirom, upravo zbog toga što imaju suženo polje vida.

Kad razmišljam o toj kategoriji ljudi, hvata me lagana jeza. Ja ipak ne mogu hodati, ali i čujem i vidim i, na svu sreću, ne moram mahati rukama da bih se sporazumio jer bih sigurno jednu riječ odmah pogrešno pokazao.

Danas neću ulaziti u kompleksnost sluha i gluhoslijepih osoba i njihove komunikacije jer mislim da, ako vas to zanima, možete malo pobliže pogledati na internetu i "bratu" Googleu. Imam jedno do dvoje prijatelja, Angel mi je prijatelj, Sanja Tarzay također. Angel je gluh i radi super predstave, bar je radio u ZKM-u koliko se sjećam. Sviđa mi se što stalno provocira svojim predstavama, ali pokazuje zavidno znanje jer kad si u društvu osoba koje čuju, onda ti je teško komunicirati. Gluhoslijepe ili gluhe osobe imaju problem tijekom školovanja jer sve moraju imati ili na brajici ili snimljeno tonski da bi mogle normalno studirati.

Tu im jako mnogo pomaže udruga Zamisli i divni Denis Marijon. Njihov sljedeći problem je, osim obrazovanja, zapošljavanje. Jer oni na kraju mogu raditi sve poslove, ali naše društvo, nažalost, nije naučilo oblik komunikacije u znakovnom jeziku. Fascinantno mi je kako gluhe osobe moraju komunicirati s ljudima koji rade na šalterima u policiji, banci, pošti...

Nedavno sam pitao svoju bankaricu, kad joj dođe gluha ili gluhoslijepa osoba, kako komunicira s njima? Rekla mi je da je imala samo jednu nagluhu osobu, ali da za sada nije imala gluhu ili gluhoslijepu. I onda sam je čisto iz znatiželje pitao kako bi komunicirala s njima. Pritom je rekla dvije zanimljive varijante: ili bi se potrudila čitati s usana ili bi osobu zamolila da piše. Onda sam joj napomenuo da ima i gluhoslijepih te kad sam joj objasnio cijelu priču s tom dijagnozom, žena se doslovce prepala. Rekla je: Ma daj, pa to postoji. I onda sam vidio tisuću upitnika nad glavom, ali sam i dalje ostao provokativan i pitao je šalje li je banka na učenje znakovnog jezika, na što je odgovorila niječno.

To dovoljno pokazuje koliko mislimo opet onu moju istu mantru da su osobe s invaliditetom prije svega dio društva u kojem žive i da su ekonomska kategorija i da ih tako treba doživljavati. Tako da - ajmo malo razmisliti – ja sam spreman uvijek učiti i čak sam prošao prvi stupanj znakovnog jezika, a žao mi je što ne mogu ići na drugi ili viši stupanj jer ne mogu baratati objema rukama. Inače bih imao žarku želju biti lajkav i na znakovnom jeziku pa kad mi zatvore gubec da progovorim rukama. Mislim da bi rekli – joj, evo ga opet. Taman smo ga utišali, ali on i u tišini govori, ne možeš ga zaustaviti, gori je nego Reuters i sve agencije oko njega.

U Hrvatskoj ima oko 13 tisuća gluhih osoba. To je mnogo za malu zemlju poput naše. Mislim da taj broj uopće nije problem integrirati u društvo i da im to treba omogućiti. Ali da doista budu dio društva. Jako mi je drago za Sanju Tarzay, koja je nedavno doktorirala i dosegnula najveći stupanj obrazovanja za jednu gluhoslijepu osobu, ali je pokazala i zdravima da je i uz takav invaliditet samo nebo granica. Sanja Fališevac, još jedna gluhoslijepa osoba, kiparica je koja je članica Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske.

Pokazala je s bezbroj izložbi da ima jako veliku dušu te da radi izvrsne stvari kao kiparica i mene je kao osobu s invaliditetom iskreno posramila jer je pokazala da ima veliki talent i još veću volju za pokazivanjem u društvu, a isto tako sigurno su je i izvan granica države prihvatili. Svaka joj čast na tome. Uz ovih nekoliko primjera i iz mojeg kuta gledanja napisao sam blog o gluhoslijepima, gluhima i nagluhima. Razmislite dok čitate ovaj blog i pitajte se što vi možete učiniti za te osobe.

Toliko od kotrljajućeg Hrvoja, a sad bježim na sunce ko gušter ispod kamena.
*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a