Osam milijardi eura vrijedni energetski projekti

Osam milijardi eura vrijedni su energetski projekti koji su pred Hrvatskom, čulo se na Energetskom investicijskom forumu održanom u Zagrebu. Cilj je da Hrvatska prestane uvoziti energiju i da ona postane jeftinija za građane i gospodarstvo. Na forumu su bili predstavnici tvrtki koje će u Jadranu tražiti naftu i plin.

Dvadeset godina nemara u energetici donijelo nam je uvoznu energiju koju skupo plaćamo. Projekti poput terminala za ukapljeni plin i istraživanja nafte i plina na moru i kopnu to će promijeniti, tvrdi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Jedino mu nije jasno zašto ga se zbog toga napada.

Tvrtke koje bi trebale proizvoditi naftu i plin s jadranskog područja prvi put na okupu. Među njima i američki Marathon Oil, koji je zajedno s austrijskim OMV-om dobio dozvolu za istraživanje čak sedam polja. Zaštita okoliša, kažu, bit će im u prvom planu.

Naravno da kompanije žele zaraditi, ali je važno da koristi ima i država te da se poštuju najviši ekološki standardi. Analitičari kažu da je strah ponajprije prisutan zbog izljeva nafte u Meksičkom zaljevu 2010.

Ministra Vrdoljaka iznenađuje velik broj primjedbi vezano uz istraživanje Jadrana, dok ih za kopno gotovo i nema.

Tridesetak članova aktivističko-političke organizacije Živi zid prosvjedovalo je ispred centra u kojem se održavao energetski skup. Traže referendum protiv bušenja Jadrana.