[VIDEO] Hrana iz Robnih zaliha krenula pema Županji i Gunji

Nakon što je jučer stigla vijest iz Gunje da su police Crvenoga križa potpuno prazne i da su mještanima podijeljene posljednje zalihe hrane, danas dobra vijest. Robne rezerve pripremile su hranu dostatnu za sljedećih 15 dana za ovo područje i ona je na putu za skladišta u Županji i Gunji, potvrdio je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Markt je istaknuo kako je nužno kreirati predvidiv sustav, sustv koji će dugoročno biti održiv i koji će garantirati svim ljudima koji žive u kontejnerskom naselju da će imati osiguranu prehranu. Crveni križ od Vlade očekuje dugoročnu pomoć za pučke kuhinje koje u Gunji svakodnevno imaju 1200 korisnika i u Drenovcima 450, rekao je Markt. Dodao je da su na računu Crvenog križa ostala 4,5 milijuna kuna i ako bi se taj novac investirao u hranu, imali bi dovoljo za dva do tri mjeseca. Nadamo se da Vlada ima rješenje i da se puno može učiniti kroz Robne zalihe, istaknuo je Markt. 

Nakon jučerašnjeg priloga u središnjem Dnevniku HTV-a o praznim policama u  skladištu Crvenog križa u Gunji, na HRT pristižu upiti o tome kako pomoći. Na internetskim stranicama Hrvatskoga Crvenog križa je popis namirnica koje  su potrebne, a kontaktirati se može i  Općina Gunja (www.gunja.hr). Na portalu Help Balkans možete pogledati izravne priče i naći podatke o obiteljima koje trebaju različitu pomoć.
Ovo sve na vidjelo izlazi upravo danas, na Svjetski dan socijalne pravednosti. Podaci u našoj zemlji - prilično su zabrinjavajući. Nezaposlenih je gotovo 330 tisuća, sve su češće humanitarne akcije, poput one za djecu kojoj roditelji nisu u mogućnosti platiti - obrok u školi

A  velike količine hrane u Hrvatskoj se bacaju, jer to je jeftinije nego donirati je. Nova građanska inicijativa koja se bori za oslobađanje plaćanja PDV-a na doniranu hranu, svoj je apel uputila mjerodavnim institucijama. 'Porez na dobrotu' - kako ga nazivaju, zakonski bi trebalo dugoročno regulirati i to još za mandata ovoga Sabora. Tražimo da se napravi takav sustav koji će biti poticajan za donatore i pravni okvir koji će poticati i stvoriti atmosferu doniranja hrane, izjavio je kordinator Inicijative 'Oslobodimo doniranje hrane PDV-a' Zoran Grozdanov.

Pravna je podloga za ukidanje takozvanog 'poreza na dobrotu' je novi Zakon o poljoprivredi. O tome kada bi mogao stupiti na snagu razgovaralo se u sinoćnjoj emisiji Otvoreno, potaknutoj inicijativom 'Oslobodimo donacije hrane PDV-a'.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako se na zakonskom nacrtu radi već mjesecima. Novi zakon o poljoprivredi daje pravni okvir nakon 20 godina da možemo urediti sustav doniranja hrane, kako socijalno ugroženima tako i u slučajevima katastrofa i elementarnih nepogoda, istaknuo je. Izrazio je uvjerenje da ćemo novi zakon imati do ljeta.

Da mnogi gladuju dok se velika količina hrane baca, upozorili su na Trgu bana Jelačića i Hrvatski laburisti. Pokrenuli su akciju 'Igara već imamo, ... a kruha?', kojom žele upozoriti da Vlada nije učinila dovoljno kako bi spriječila bacanje zdravstveno ispravne hrane.