Mjesec hrvatskoga jezika

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) ove godine drugi put obilježava Mjesec hrvatskoga jezika koji počinje na Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače i traje do 17. ožujka, dana objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1967. godine, priopćio je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Napomenuvši kako je Hrvatski sabor 1997. utemeljio Dane hrvatskoga jezika, koji traju od 11. do 17. ožujka, Institut ističe da Mjesecom hrvatskoga jezika želi istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću.

Tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika 2015. Institut priređuje objavu znanstveno-popularnih tekstova na stranicama Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, na kojoj se može naći i cjelokupni program događaja u suradnji s Predstavništvom EK (adresa: http://ec.europa.eu/croatia/events/20150209_hr.htm ).
Među ostalim, najavljeno je predavanje o anglizmima; predstavljanje pretiska Hrvatskoga pravopisa Ivana Broza u Klanjcu te pretiska Ilirske slovnice Vjekoslava Babukića iz 1854. godine u Požegi; znanstveni skup Međimurski filološki dani.

Institut će održati i Dane otvorenih vrata, a 17. ožujka bit će predstavljen novi broj znanstveno-popularnoga časopisa Hrvatski jezik i jezični portal Bolje je hrvatski.