Šparemblekov "Johannes Faust Passion" premijerno izveden u HNK

Koreodrama Johannes Faust Passion Milka Šparembleka, premijerno izvedena sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, atmosferično je scensko uprizorenje poznatog faustovskog mita temeljeno na Goetheovu predlošku nezadovoljnog pojedinca u potrazi za smislom života.

Riječ je o promijenjenoj i dopunjenoj verziji autorskog djela našeg istaknutog baletnog plesača, pedagoga, koreografa, redatelja i dramaturga, praizvedenog na pozornici zagrebačke nacionalne kazališne kuće 2001.

Iako nastao prema zvuku i asocijaciji, Johannes Faust Passion nosi mnoga značenja. Glazbeno je uokviren Bachovom Mukom po Ivanu, no Šparembleka ne zanima božanska, Kristova muka - on se bavi ljudskom mukom, mukom po Faustu, životom uokvirenim mukom rađanja i smrti te najvećom mukom sumnje u smisao.

U predstavi pleše velik broj članova HNK-ova baletnog ansambla. Glavne likove na premijeri plesali su Guilherme Gameiro Alves i Edina Pličanić, kao Mefisto i mitska žena demon Lilith, te Tamas Darai kao Faust i Iva Vitić Gameiro kao Margareta. Njihovu izvedbu publika je popratila ovacijama i pljeskom. Najveći pljesak dobio je Šparemblek, koji u predstavi potpisuje dramaturgiju, režiju, koreografiju i izbor glazbe. Efektnu scenografiju napravio je Nenad Fabijanić, dok je za maštovite kostime odgovorna Dženisa Pecotić.