Danilo Šerbedžija novi predsjednik Društva redatelja

Danilo Šerbedžija novi je predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja. Izabran je na izvanrednoj skupštini, nakon što su smijenjeni dosadašnja predsjednica Irena Škorić i Upravni odbor.

Šerbedžija je na skupštini, održanoj sinoć, izabran s 37 glasova. Njegov protukandidat Zvonimir Ilijić dobio jedanaest glasova, a jedan je listić bio nevaljan.

Za nove članove Upravnog odbora izabrani su Igor Mirković, Branko Schmidt, Nebojša Slijepčević i Antonio Nuić, a smijenjeni su dosadašnji članovi Branko Ištvančić, Neven Hitrec, Daniel Kušan i Hana Jušić.

Novi predsjednik redateljske strukovne udruge najavljuje da će u svom mandatu pokušati podignuti djelovanje Društva na višu razinu u borbi za interese članova. Borit ću se za interese i prava redatelja, a samim time i za dobrobit hrvatske audiovizualne industrije, rekao je Šerbedžija za Hinu. Najavio je da će se nastaviti dobra praksa iz mandata Antonija Nuića. Među ostalim, Društvo će i dalje raditi na zaštiti autorskih prava članova te pregovorima s HRT-om.

Neposredno prije početka skupštine Irena Škorić je medijima i Društvu redatelja poslala pismo ostavke, koje na skupštini nije uzeto u obzir jer nije bilo potpisano. U pismu je navela kako ostavku daje zbog konstantnog pritiska, mobinga i opstrukcije u provedbi programa što, kao i u medijskim istupima proteklih nekoliko tjedana, povezuje sa svojom namjerom da Društvo osamostali od HAVC-a.

Škorić je na skupštini opozvana s 48 glasova (jedan je glas bio protiv), a za opoziv Upravnog odbora glasovalo je 46 prisutnih članova, dok je troje bilo protiv.