Plenković napao predstavnika EK zbog stajališta o Srbiji

Predstavnik Europske komisije izjavio je u raspravi u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta o izvješću o napretku Srbije da bi uvjetovanje otvaranja pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava bio presedan, zbog čega ga je oštro napao hrvatski zastupnik Andrej Plenković.

Hrvatski zastupnici Europskog parlamenta iz skupine Europske pučke stranke (EPP) podnijeli su niz amandmana na izvješće o napretku Srbije, među njima i onaj u kojem traže da se kao mjerilo za otvaranje pregovora u poglavlju 23 postavi zahtjev Srbiji da promijeni svoj zakon kojim je sebi dala nadležnost za suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Na izvješće o Srbiji podnesena su ukupno 222 amandmana, a izvjestitelj EP-a za Srbiju David McAllister (CDU/Njemačka) usuglasio je s političkim skupinama 22 kompromisna amandmana u koje nije ušao prijedlog da se otvaranje pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 uvjetuje promjenom srbijanskog zakona.

Stajalište Europske komisije jest da bi uvjetovanje u ovom trenutku otvaranja poglavlja 23 bio štetan presedan, jer u tom području nema europske pravne stečevine, rekao je Simon Mordue, direktor u Općoj upravi Europske komisije za odnose sa susjedima i pregovore o proširenju.

Dodao je da ne bi bilo u redu tražiti od Srbije da promijeni zakon koji je vrlo sličan zakonima koji se primjenjuju u nekoliko država članica, poput Belgije, Češke, Danske, Finske, Njemačke, Luksemburga, Nizozemske, Španjolske, Švedske i Velike Britanije. Ne mislim da bi Komisija podržala ideju da se od promjene zakona kakav je sada učini formalni preduvjet za otvaranje poglavlja 23, zaključio je Mordue.

Na to mu je iznimno oštro odgovorio Andrej Plenković, koji je predsjedao sjednicom Odbora za vanjsku politiku. Od Komisije sam očekivao da napravi nešto više od domaće zadaće. Mislim da se navedeni primjeri ne mogu odnositi na kvazi-univerzalnu jurisdikciju koju je Srbija proširila samo na zemlje bivše Jugoslavije. To je vrlo negativan način objašnjavanja što je to univerzalna jurisdikcija. Zatražit ću od vas da se ubuduće suzdržite od miješanja ne samo dviju različitih vrsta voća nego od miješanja vrlo različitog voća i povrća, rekao je Plenković.

Moram priznati da sam vrlo nezadovljan vašim komentarom i odgovorom, koji pokazuje da Komisija nije prethodno proučila taj dosje i nije ga razumjela. To nije bilateralno pitanje, to je načelno pitanje, pitanje međunarodnog prava, pitanje dobrosusjedskih odnosa koje je povezano s vrijednostima europske pravne stečevine. Namjeravam nastaviti raspravu o ovom vrlo delikatnom pitanju koje se, nažalost, tiče samo Slovenije i Hrvatske, a ne i drugih zemalja. Da se to tiče drugih zemalja, možda bi danas bile glasnije, zaključio je Plenković.

Izvjestitelj McAllister u završnoj je raspravi rekao da je u kompromisnim amandmanima konstatirano da o tome pitanju postoje različita pravna gledišta i da će se o tome morati razgovarati poslije.

Iako se među kompromisnim amandmanima nije našao zahtjev o uvjetovanju promjene srbijanskog zakona prema kojem je osuđen Veljko Marić, ipak je velik dio ostalih amandmana u nekom obliku prihvaćen, poput amandmana kojim se Srbija poziva da strogo provodi zakon o pravima manjina.

Odbor za vanjske poslove glasovat će sutra o izvješću za Srbiju.