Obitelj Martinić živi glazbu

Nisu zvukovi tokarskog stroja  jedino što odjekuje dvorištem obitelji Martinić iz Garešnice. Ondje se mogu čuti i gajde, dude, istarske sopile i drugi instrumenti koje izrađuje gospodin Vjekoslav Martinić.

Ovaj glazbeni pedagog glazbom se, kako kaže, zarazio u djetinjstvu. A prije 15-ak godina stvari su se za njega počele razvijati u novom smjeru. Nekako me odvukao taj prirodni zvuk glazbala koji ustvari možete ubrati bilo gdje u polju. Uzmete komad trske i napravite jednu običnu sviralu i to već dobro svira. Taj prirodni zvuk me jednostavno odvukao prema tradicijskim glazbalima, objašnjava Vjekoslav.

Za postizanje dobrog zvuka potrebne su godine iskustva i dobro istreniran sluh. Važnu ulogu, naravno, ima i drvo. Najviše rabi trstiku, drvo šljive ili trešnje. Vjekoslav je učio od starih majstora od kojih većina danas nije živa. Danas je on taj koji prenosi znanje mladima kao predavač na seminarima koje organizira Hrvatska matica iseljenika. 

Kod obitelji Martinić sve se vrti oko glazbe. Glazba je njihova strast, hobi, a malo po malo pretvorio se i u obiteljski posao. O tome Romana Fezi Martinić kaže: S 9 godina počela sam svirati tamburu tako da je glazba usko vezana uz moj život. Onda sam upoznala svog supruga Vjekoslava. Prvo je bilo ljubav nas veže i spaja. Nakon toga je bilo glazba nas veže i spaja. Zajednički smo zavoljeli tradicijska glazbala.

Poziv kojem ni njihov sin Filip nije mogao odoljeti. Instrument po instrument i Filip je gotovo došao do broja 30. Mene je privukla prvo ta ljepota različitih zvukova, različitih tonova pa zvukova iz prirode. Ta ljepota pojedinog instrumenta koja me je jednostavno oduševila i htio sam to naučiti, govori Filip, koji je već kao osmogodišnjak plijenio pozornost i oduševljavao gdje god se pojavio njihov obiteljski sastav Trio Martinić. Njegov prvi i jedini izbor za srednjoškolsko obrazovanje bio je odjel za narodne plesove u školi za klasični balet.

Svaki slobodni trenutak članovi Tria Martinić iskoriste za osmišljavanje novih koreografija i glazbenih aranžmana. Spajaju privatno i poslovno, privatan život ujedno im je i poslovni, no kada su zajedno nije im teško uskladiti sve odlaske na seminare u i izvan Hrvatske, kao i sva ostala putovanja i nastupe. Pred najmlađim članom Tria Martinić slatke su muke. Hoće li jednoga dana plesati u Ansamblu Lado, svirati u tamburaškom orkestru, raditi koreografije ili predavati - još ne zna. No jedno je sigurno - pred njim je svijetla glazbena budućnost.