ISIL-ov krvnik "Jihadi John" londonski musliman iz dobrostojeće obitelji

"Jihadi John", maskirani džihadist koji je jedan od glavnih likova na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) odrubljuju glave taocima, je Mohammad Emwazi.

Emwazi je Britanac iz dobrostojeće obitelji koji je rođen u Kuvajtu. Odrastao je u Londonu i diplomirao računalno programiranje, prenosi Reuters.

Na videosnimkama koje je objavio IS, džihadist odjeven u crno, koji vitla nožem i govori britanskim naglaskom, jedan je od onih koji su odrubili glave mnogim taocima iz SAD-a, Velike Britanije, Sirije i drugih zemalja. Ime John dali su mu taoci jer su njega i druge Britance iz IS-a prozvali Beatlesima. Drugi džihadist zove se George.

Post navodi kako se smatra da je Emwazi, koji je na snimkama prijetio Zapadu i njegovim političkim vođama, 2012. otputovao u Siriju, gdje se poslije pridružio IS-u. Prijatelji i druge osobe upoznate s tim slučajem tvrde da se zove Mohammed Emwazi. Britanac je koji je odrastao u zapadnom Londonu i stekao fakultetsku diplomu iz programiranja, navodi Washington Post.

Njegov identitet zasad još nije potvrđen jer na adresama na kojima je prijavljen u Londonu nije bilo nikoga, piše Reuters. No londonski Međunarodni centar za proučavanje radikalizacije naveo je kako vjeruje da je detaljan Postov tekst točan.

Nimalo ne sumnjam u to da je Mohammed 'Jihadi John'. Bio mi je poput brata... Siguran sam da je to on, citira američki dnevnik jednog od najbližih Emwazijevih prijatelja.

Post navodi i da je Emwazi tvrdio da su ga predstavnici britanske službe MI5 pokušali unovačiti. Poslije je navodno pokušao otputovati u Kuvajt, ali su ga na odlasku zadržali pripadnici britanskih službi za borbu protiv terorizma 2010. Zabranjeno mu je da napusti zemlju, no u konačnici je 2012. ipak pronašao način da otputuje u Siriju.

Britanska vlada i policija informacije o identitetu "Jihadi Johna" nisu željele ni potvrditi ni opovrgnuti, uz objašnjenje da je u tijeku antiteroristička istraga.