Izvor rijeke Omble krije brojna krška blaga

Hrvatsko herpetološko društvo Hyla radi na projektu zaštite čovjče ribice i zaštite cijelog krškog podzemlja u Hrvatskoj. Prilikom zarona u izvor Rijeke dubrovačke, rijeke Omble ulovila ih je i naša dubrovačka ekipa.

Rijeka Ombla
, iako to još nije službeno potvrđeno, uvjerljivo je najkraća rijeka na svijetu, koja u se u morski zaljev ulijeva nakon samo tridesetak metara, Ombla unutar svog izvora krije brojna neotkrivena krška blaga. U skriveni i životom iznimno bogati dio ove ponornice unutar njenog izvora zaputili su se i članovi Hrvatskog herpetološkog društva Hyla.

Ovdje specifično radimo još i na jednom projektu inventarizacije na nacionalnom nivou za vodozemce i gmazove, tako da ustvari sve ove zanimljive i značajne objekte istražujemo. Posebice se tu ističu, naravno, veliki špiljski sustavi, o kojima zapravo još uvijek gotovo ništa ne znamo, obašnjava Dušan Jelić, direktor Hrvatskog herpetološkog društva Hyla.Čovječja ribica, endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša, posljednji je put ovdje primijećena 1986. No, ovi vijugavi prolazi i komore unutar stijene kriju i druge vrste, poput šišmiša i endemske špiljske ribe gaovice.