Kocke pomoću kojih sami stvarate bajke

Adriana Pavelić, mlada produkt dizajnerica iz Zagreba osmislila je unikatnu igru. Nema pravila, ali ima mnogo priča koje pomoću drvenih kocki izmišljaju oni koji se njima igraju.

Pomoću Adrianinih kocki-bajki sami stvarate bajke, a tom unikatnom igrom ne igraju se samo djeca, već i njihova mama. Prednosti ove igre su u svakom slučaju to što razvijaju kreativnost kod djece, nikad nam nije dosadno, možemo se svi igrati i veliki i mali i vrlo često se priključimo toj igri zato što nas nekako vraća u djetinjstvo, pobuđuje maštu, razvijanje priča i vrlo je interesantno, ističe Martina Neduhal Vujnovića, mama Eme i Petre.

Kocke s pomoću kojih nastaju bajke, osmislila je Adriana Pavelić, mlada produkt dizajnerica iz Zagreba. Bilo je to prije dvije godine kada je tu svoju ideju prijavila na natječaj Hrvatskog dizajnerskog društva Bor s nama i osvojila prvo mjesto. Jedna od inspiracija za kocke bila mi montesori škola koja ima razne programe, vrlo interesantne za djecu za razvijanje i učenje, i njihov moto je "pomozi mi da uradim sam" što je meni vrlo ineteresantno i jako ohrabrujuće za djecu, dodaje Adirana.

Osim što potiče maštu, ova didaktička igra kod djece predškolske dobi potiče i pred čitalačke vještine. U igri nema pravila. Sastoji se od 5 kockica koje možete bacati koliko god puta ili koliko priča želite. Jer svako novo bacanje, nova je priča. Svaka kockica je jedna kategorija - mjesto, predmet ili životinja, vrijeme, prijevozno sredstvo i osoba. Tih 5 kategorija bacanjem ili biranjem daju osnovne ilustracije koje pomažu pri pričanju priča, objašnjva logiku igre Adriana. Tako vam se na primjer može okrenuti da se radnja događa ujutro, po noći, po sunčanom, kišovitom ili vjetrovitom vremenu.

Budući da bacanjem kockica može nastati bezbroj novih priča,  neki svoje čak i zapisuju. Na taj način trajno imaju vlastite, originalne bajke. Bacite kockice i pustite mašti na volju.