Nakon 12 kvartala pada BDP +0,3% - 'rezultat dobrog rada Vlade'

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju 2014. za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je njegov prvi rast nakon pada 12 kvartala zaredom. Premda je rast BDP-a nevelik, to je treći put od početka 2009. da je gospodarstvo tehnički provirilo iz recesije. 

Promet u trgovini na malo porastao je u posljednjem lanjskom tromjesečju za 2,3% na godišnjoj razini, pri čemu je u prosincu skočio 2,6%, najviše od polovine 2013. Zbog toga je pad konačne potrošnje ublažen na 0,6%. Državna potrošnja oslabjela je u posljednjem lanjskom kvartalu za 0,5% na godišnjoj razini, dok su bruto investicije u fiksni kapital pale 3,7%. Pozitivno je pak na BDP utjecao rast izvoza robe i usluga za 4,5% u odnosu na isti kvartal godinu dana prije, što se zahvaljuje jačanju gospodarstva EU-a, najvećega hrvatskog trgovinskog partnera.

Rast izvoza izazvao je pak jačanje industrijske proizvodnje, koja je u četvrtom kvartalu 2014. porasla 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je u prosincu zabilježila skok od 5,3 posto, najviše od početka recesije 2009. Zahvaljujući rastu u četvrtom tromjesečju, pad gospodarstva u cijeloj prošloj godini ublažen je na 0,4 posto, što je manji pad nego u 2013. kada je BDP skliznuo 1 posto.

Rast BDP-a komentirao je i premijer Zoran Milanović tijekom posjeta tvrtkama u Cerni i Županji, koje zapošljavaju mlade putem Vladinih mjera. Tvrdi da je rast rezultat dobrog rada Vlade, a posebno ga raduje rast osobne potrošnje.Komentar premijera Milanovića o BDP-u

Grčić: 'Kotač je pokrenut'

Gospodarski rast u posljednjem kvartalu prošle godine rezultat je velikog napora u vođenju ekonomske politike, ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, istaknuvši da je 'kotač pokrenut'. Ta Vladina ekonomska politika, prema njegovim riječima, posebna je u odnosu na druge članice EU-a jer je, kako je rekao, pronašla dobar omjer između štednje i poticanja potražnje. Taj je napor praćen i teškoćama, posebno u građevinarstvu, dodao je. Najavio je i otvaranje velikog investicijskog ciklusa, koji će dodatno potaknuti gospodarstvo. Pri tome je kazao kako pojačane investicijske napore očekuje od javnih poduzeća, pogotovo od HEP-a. Grčić očekuje da će BDP u ovoj godini u odnosu na prošlu ukupno rasti za 0,5 posto. Nije želio izravno odgovoriti razmišlja li se o prijevremenim izborima, ali je ustvrdio da vrijeme radi za vladajuću koaliciju.

Hajdaš Dončić: 2-3 godine trebalo da se riješimo 'kronikapitalizma'

'Prema svim pokazateljima, za prva tri mjeseca ove godine predviđam da će rast ekonomije također biti između 0,2 i 0,4%, što govori da je trebalo od 2 do 3 godine da se riješimo 'kronikapitalizma', što je riječ koja povezuje partikularne interese vladajuće stranke, koja je u tom trenutku vladala, s poduzetništvom. Kada se riješite tog 'kronikapitalizma', sredite stvari i napravite čiste bilance, onda zapravo ekonomija može slobodno prodisati', izjavio je ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u Rijeci. Istaknuo je da je umjereni optimist, ustvrdivši da je ovo jedini put za Hrvatsku, težak, mukotrpan i katkad neshvaćen.

Maras: Rast i u prvom kvartalu

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pak ocijenio je da je Hrvatska na izlasku iz recesije, jer je BDP rastao potkraj 2014., a tako će, kaže, prema svim podacima, biti i u prvom kvartalu 2015. 'Rasla je industrijska proizvodnja u prosincu za 5,3%, na godišnjoj razini rastao je izvoz 8,3%, u trgovini na malo potrošnja je veća 2,6% i imamo turističku sezonu pet posto bolju nego što je bila prethodna. Imamo 40.000 manje nezaposlenih. Svi podaci govore da je Hrvatska de facto u ovom trenutku već na izlasku iz recesije, a to ćemo potvrditi s rezultatima na kraju prvoga kvartala koji će biti pozitivni', ustvrdio je Maras na otvaranju Plavog ureda - Poduzetničkog centra Grada Zagreba.

Opačić: Stvari se miču s mrtve točke
Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ocijenila je porast BDP-a u posljednjem tromjesečju 2014. dobrom tendencijom kojom se stvari miču s 'mrtve točke'. Naglasila je da je potreban optimizam jer bez njega nema ničega. 'U ove dvije ili tri godine bilo je teško funkcionirati s negativnim stopama, ali mi smo u Vladi imali dovoljno optimizma jer smo znali da radimo dobar posao i da će to dati dobre rezultate, samo je trebalo malo pričekati', poručila je.

Vrdoljak: Ovo je godina izlaska iz recesije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako je 2015. sigurno godina u kojoj Hrvatska izlazi iz dugogodišnje recesije. Tijekom obilaska poslovnog kompleksa "Mitrovac", tvrtke Belje iz sastava Agrokora, Vrdoljak je novinarima kazao da su aktivnosti poduzete posljednjih godina sada došle na naplatu te da su najveći doprinos rastu BDP-a dali porast izvoza i prerađivačke industrije. Imamo strategiju razvoja industrije, pametnu energetsku politiku, s mjerama Vlade počela je rasti potrošnja i trendovi su sigurno promijenjeni, izjavio je ministar Vrdoljak.

No premda je gospodarstvo u proteklom kvartalu provirilo iz recesije, makroekonomisti su i dalje oprezni po pitanju oporavka gospodarstva. Ove godine očekujem pozitivnu stopu rasta, ali će i dalje biti skromna. Bit će i niža u odnosu na usporedna gospodarstva zbog strukturnih slabosti i činjenice da se reforme nisu provodile dovoljno brzo i efikasno, kaže Zdeslav Šantić.

Slovenija je lani zabilježila realni rast BDP-a od 2,6 posto, prema procjeni koju je objavio slovenski statistički zavod.