Pečat Zagrebdoxa 'Virungi', a priznanje 'Verudi - priči o Bojanu'

Međunarodni festival dokumentarnog filma - ZagrebDox bliži se kraju. Utvrđuju se dojmovi, a proglašeni su pobjednici i podijeljene nagrade. Jedini nagrađeni hrvatski autor je Igor Bezinović za film Veruda - priča o Bojanu u produkciji HRT-a.

Žiri, kojim predsjeda Vinko Brešan pečatirao je 3 od 25 filmova.

Veliki pečat ZagrebDoxa dobio je film Virunga kao najbolji film iz međunarodne konkurencije. Dramatična priča Orlanda von Einsiedela o četiri osobe koje se bore za spas Nacionalnog parka Virunga, pod UNESCO-ovom zaštitom, doma planinskih gorila. No, ujedno je politički i ekološki prikaz Konga.

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobili su dirljiv film o ljudskim osjećajima Vrtni ljubavnici te film Bolji život, koji je nastajao 14 godina, a prati djevojčicu koja živi na najvećem odlagalištu otpada, 20 km od Moskve.

I u regionalnoj konkurenciji nagrađen je jedan dugometražni prvijenac - Veliki pečat dodijeljen je filmu Kainova djeca mađarskog redatelja Marcella Geroa, koji nakon 30 godina prikazuje što se dogodilo s muškarcima koji su još kao djeca počinili najteža kaznena djela.

Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji dobio je igrano-dokumentarni film Rus bosanskohercegovačkog redatelja Damira Ibrahimovića, originalna priča o čovjeku koji je promijenio tri imena, politička sustava, žene i vjere.

U Mađarsku odlazi i Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina. Dobio ga je film Drugačija Mađarska - život jednog sela, fragmenti Denesa Nagyja. Film je to o imaginaciji i različitim pogledima na stvarnost, koji kroz perspektive dviju generacija u posttranzicijskom propadajućem mađarskom selu.

U istoj kategoriji posebno priznanje kao jedina nagrada odlazi u Hrvatsku. Kao i lani, tandemu - redatelj Igor Bezinović i HRT. Riječ je o filmu Veruda - priča o Bojanu, a zaslužio ga je za propitivanje i etičke vrijednosti dokumentaristike i voajerističke izopačenosti publike.

Jedan je to od četiri serijala koja će HRT-ovi gledatelji vidjeti u rujnu. Kao i niz zanimljivih dokumentarnih filmova s ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji je 11. put 'ispečatirao' pobjednike!

Žiri Movies That Matter, koji nagrađuje film koji na najbolji način promiče ljudska prava, najboljim je proglasio američki Rich Hill Tracy Droz Dragos i Andrewa Droza Palerma, koji je pobijedio na Sundanceu. Posebno priznanje te kategorije dobio je Virunga, za dirljivu poruku koja može pokrenuti promjene.

Nagrada Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih dodijeljena je američkom filmu Djevojka na putu Jillian Schlesinger.

U proteklih tjedan dana na festivalu je prikazano ukupno 150 filmova u 16 programa, a za nagrade ih se natjecalo 25 u međunarodnoj i 18 u regionalnoj. Posljednji dan ZagrebDoxa, u nedjelju, tradicionalno se prikazuje program Best of Fest s filmovima nagrađenim na ovogodišnjem izdanju.