Hanžeković: Sve ukazuje na gonjenje s jakim političkim nabojem

Nakon što je Milanu Bandiću Sud jučer odobrio obavljanje gradonačelničke dužnosti, ali i ponovno odredio pritvor, situacija se sve više komplicira. Sandra Švaljek šuti, vodeće stranke su suzdržane, a glavni grad bez vodstva. 

Najnovije događaje za Otvoreno su komentirali Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković, saborski zastupnik Josip Kregar, novinar Novog lista Ladislav Tomičić i  Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Sutrašnje naslovnice spekuliraju kako je donesena odluka da će Vesna Kusin zamjeniti Bandića.

Hanžeković je rekao da o tome nije razgovarao s Bandićem jer je on fokusiran na predmet. Odluka će morati ići preko nas, ali mislim da on neće odlučivati dok se ne donese drugostupanjska odluka o našoj žalbi.

Josip Kregar rekao je da se situacija dramatizira. Sandra Švaljek mijenja gradonačelnika dok on ne može obavljati dužnost, druge podatke nemam. Odluka je u Bandićevim rukama, ali dok je ne izmijeni, na snazi je njegova ranija odluka i Švaljek ima pravo obavljati svoju funkciju.

Hanžeković je ustvrdio da ne može detaljno govoriti o predmetu, ali da se Bandić pridržavao svih mjera. Nije krivotvorio ni poticao na počinjenje kaznenog djela, niti je itko počinio takvo djelo. Nema antidatiranih dokumenata.

Ladislav Tomičić smatra da ovaj slučaj odudara od slučaja Ive Sanadera i Marine Lovrić Merzel. Premijera su puno duže držali u pritvoru, novinari su mu kampirali pred kućom… Čini mi se da je tamo bilo povrede ljudskih prava koju ovdje ne vidim. Imate 15 milijuna razloga da branite svog klijenta no mene smeta činjenica da se proces a priori svrstava pod kapu politike – ja to ne vidim. Brine me što se krećemo na terenu gdje nitko ne preispituje Županijski sud u Zagrebu. Mislim da slučaj treba izmjestiti sa zagrebačkog suda, primjerice u Rijeku, rekao je Tomičić.

Pavle Kalinić smatra da je Bandić 2009. godine kad je krenuo u kampanju, postao lovina i tada su se počeli pojavljivati problemi. Ovo je klasičan politički obračun. Ljudi s vrha vlasti instruirali su da se ide k njemu. Radi se o policijskom progonu, načinu da se sjedne na 7 milijardi zagrebačkog proračuna.

Pri ispitivanju porijekla Bandićeve imovine, slike su pobrojane i procijenjene. Od 400 slika samo je jedan Crnčić od 60.000 kn i još tri slike koje vrijede oko 20.000 kuna. Sve su date, nisu kupljene. Sve ukazuje na gonjenje s jakim političkim nabojem. Nije normalno da PNUSKOK prijeti svjedocima. Došli su mi se požaliti, skupljam dokaze. Žalimo se na rješenje da se zatvara i rješenje o proširenju istrage. Odgovor mora doći otprilike idućeg četvrtka ili petka, rekao je Hanžeković. 

Pogledajte emisiju u cijelosti.