GONG: Nedopustivo da su novi članovi DIP-a izabrani bez javnosti

GONG je ocijenio kako je nedopustivo da je odluka o izmjeni sastava Državnog izbornog povjerenstva(DIP), koji se mijenja prvi put od 2007. godine, opet donesena bez očiju javnosti čime je propuštena prilika da se novi članovi legitimiraju kao stručnjaci koji doista mogu obnašati tu dužnost.

Članovi GONG-a su na konferenciji za novinare upozorili na zatvorenu proceduru u kojoj kandidati za DIP nisu prošli javna saslušanja, odnosno razgovore pred matičnim saborskim Odborom za Ustav.

DIP je od 2010. godine Vlada financirala s oko 4,9 milijuna kuna bez troškova provedbe izbora, a danas su izdvajanja iz proračuna porasla na 7,9 milijuna kuna, ali se sukladno tomu ne vidi ozbiljniji napredak u njihovom radu, naglašava GONG. Vlada sredstva osigurava iz proračuna i to se mora građanima opravdati radom. Umjesto nezavisnih, nestranačkih, stručnih i u izborima iskusnih osoba, DIP "slučajno" postaje pasivan, a Sabor zahvaljujući dogovoru dviju stranaka postavlja podobne, tvrde iz GONG-a.

Tražimo dostupnost informacija za tako važna pitanja, a stranke nisu pristale na javnu proceduru na što smo prije upozoravali, rekao je član GONG-a i profesor na Fakultetu političkih znanost Nenad Zakošek.

Dodao je kako GONG traži reformiranje DIP-a po ugledu na Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je primjer da sustav može funkcionirati. Ovo je bila prilika da se DIP učini odgovornom institucijom i na sljedećim izborima dokaže svoju svrhu, te osnaži povjerenje građana i cjelokupne javnosti u svoj rad, poručuje Zakošek.
Smatra da bi u DIP trebalo imenovati relevantne stručnjake i iz redova politologa, sociologa, ekonomista, novinara zbog toga što u toj instituciji postoji niz specifičnih zadaća.

Duje Prkut iz GONG-a naglašava kako imenovanje članova koji se nalaze u sukobu interesa zbog svoje povezanosti s političkim strankama već na samom početku mandata narušava povjerenje građana u DIP.

Sabor je prošloga petka za potpredsjednice DIP-a izabrao Anu Lovrin i Vesnu Fabijančić Križanić, a za članove Emila Tomljanovića, Slavena Hojskog i Josipa Vreska, kojemu je to drugi osmogodišnji mandat. Iako novi DIP-ovci sada više nisu članovi stranaka, Lovrin je bivša HDZ-ova ministrica pravosuđa i saborska zastupnica, HDZ je u Saboru zastupao i Tomljanović, Fabijančić Križanić u DIP odlazi iz Sabora gdje je zastupala SDP, Vresk je također bio zastupnik, ali HSS-a, a Hojski dolazi s mjesta tajnika Sabora, podsjeća GONG.

Jelena Berković iz GONG-a zaključuje kako bi u budućim izbornim kampanjama jedno od važnih pitanja trebalo biti hoće li stranke i kandidati predložiti izmjene vezane uz DIP, jer to tijelo iz 20. treba prijeći u 21. stoljeće.