Prijamni ispit za neke gimnazije?

Mijenjat će se kriteriji za upis u srednje škole. U ograničenom broju slučajeva uvest će se prijamni ispiti, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Dodao je kako će se prijamni ispiti dopustiti u vrlo malom broju škola, primjerice 15. gimnaziji u Zagrebu. 

Mornar je dodao kako će se srednje škole moći same zaštititi od 'neznalica' - imat će mogućnost autonomno odlučiti o tome koliki će im biti bodovni prag za upis. Najavio će da će se jače vrednovati i rezultati s natjecanja. Što se tiče gradiva, ministar je kazao kako se i dalje 'uči napamet', kako treba smanjiti učenje činjenica i krenuti prema 'problemskom učenju' i razvijanju viših kognitivnih sposobnosti.

'Bolonja' je dobra stvar, ali je loše provedena, kazao je Mornar. Studij treba skratiti, kako bi što više djece završilo tri godine fakulteta, a da oni kvalitetniji, njih oko 50 posto - idu dalje. 'U razvijenim zemljama 70 posto posla, prema izjavama poslodavaca, mogu pokriti prvostupnici. Naši poslodavci tvrde da je taj postotak 11 posto, nije li to malo sumnjivo, dodao je. Studij ne smije biti socijalno utočište, naglasio je.