'Jadran nije privatni vrt, eksploataciju ugljikovodika na referendum'

Predstavnik Kluba nezavisnih vijećnika s Jadrana Vjeran Piršić pozvao je Vladu da referendum o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu sazove na datum sljedećih parlamentarnih izbora, i to u svih sedam jadranskih županija. Piršić se obratio javnosti nakon izjave premijera Zorana Milanovića koji je u utorak na Rabu poručio kako bi o eksploataciji nafte i plina iz Jadrana trebali odlučiti građani na referendumu.

Piršić je u Dubrovniku kazao kako je Milanovićeva izjava 'prvo svjetlo na kraju tunela' do kojega je došlo pod pritiskom mnogih građana i estradnih zvijezda. Piršić je kazao da je razgovarao s nekoliko SDP-ovih ministara i da u Vladi postoji veliko raslojavanje u vezi s tim projektom. 'Jedan je ministar rekao da je staviti naftnu platformu pokraj Mljeta ili Kornata na rubu pameti', tvrdi Piršić.

'Vlada nema pravo parcelizirati Jadran kao privatni vrt, a i bez mogućih havarija na naftnim platformama veliku će štetu pretrpjeti ribarstvo i turizam', kazao je.

Vrdoljak: Tankeri opasniji od platformi

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da su za Jadran od platformi mnogo opasniji naftni tankeri te da se pad cijena energenata u Hrvatskoj može očekivati jedino bude li Hrvatska imala vlastiti proizvodnju. Ne budemo li imali svoju proizvodnju nafte, vrlo vjerojatno neće biti rafinerija u Sisku i Rijeci, a ne budemo li imali svoju proizvodnju plina, vrlo vjerojatno neće biti Petrokemije Kutina, smatra.

Cilj mu je da Hrvatska ne uvozi skupi plin i naftu, kao i zaštita Jadrana od 4.000 tankera koji godišnje u njega ulaze. Ti su tankeri statistički pet puta veća opasnost za more od platformi, dodao je.