Bura gotovo nezapamćene jakosti - što nas čeka sutra

S oblacima i kišom, hladnoćom i orkanskom burom gotovo nezapamćene jakosti živjela je cijeli dan priobalna Hrvatska. Bura, koja je na mahove dostizala brzinu od 200 kilometara na sat - čupala je stabla, skidala krovove, prevrtala automobile. 

Prognoza za sutra (video) - i dalje jaka i olujna bura, a oborine neće biti ni obilne ni dugotrajne 

Istočni dio Like zahvatilo je snježno nevrijeme uz orkansku buru. Otežano se prometuje, a teretni promet prema Dalmaciji ni iz jednog pravca nije moguć. Ni autocestom ni Jadranskom magistralom. Najteže je na koreničkom i plitvičkom području, gdje se vozila preusmjeravaju s magistrale na obilaznice.
Gospić

Snažno nevrijeme uzrokovalo je kvarove na trafostanicama i dalekovodima pa je na području Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske županije bez električne energije više od 16 tisuća potrošača.
Zadar

Orkanska bura puše i na zadarskom području. Na upravnoj zgradi HAC-a kod Masleničkog mosta bura je otrgnula dio krova, a Dalmatina je zatvorena za sav promet od tunela Sveti Rok do Posedarja. Most prema otoku Pagu je zatvoren. U Pagu su dvije osobe zatražile liječničku pomoć zbog ozljeda koje su zadobile od pada nakon udara bure. Ondje je bura uspjela okrenuti i parkirani automobil kod crkve sv. Jurja, a pobacala je u more i kontejnere paškog ekootoka. Pag i Privlaka su bez struje. Kvar će biti otklonjen tek kad se vrijeme malo smiri. U upravnoj zgradi HAC-a na Maslenici kažu da ovakva bura nije puhala posljednjih pet godina.
Rijeka

Orkanska bura hara i Primorjem. Osim što je prouzročila velike teškoće u prometu, rušila je stabla i kontejnere po cijeloj Rijeci. No ipak je najveću štetu nanijela stanarima zgrade na Hostovu bregu, naselju Gornji zamet. Zbog orkanske bure, fasada njihove zgrade, doslovno se lomila. Riječ je o novoj POS-ovoj zgradi sa stotinjak stanova u koju su se stanari uselili prije samo dva mjeseca. Iz službe 112 kažu kako su jutros u samo dva sata primili oko 300 poziva građana koji su javljali o šteti koju je olujna bura prouzročila na riječkom području. Jutros oko 8 sati nestalo je i električne energije u cijelom gradu. 

Jak vjetar dignuo je krov zgrade OŠ Jelenje-Dražice u Dražicama te su djeca evakuirana. Zatvoreni su i škola u Kraljevici te Sveučilišni kampus na Trsatu, a na tamošnjoj mjernoj postaji izmjerena je bura koja puše 100 kilometara na sat pa je proglašeno izvanredno stanje opasnosti. Na Krčkome mostu izmjeren je najjači udar bure od oko 200 kilometara na sat. Informacija o ozlijeđenima zasad nema.
Split

Meteorološki centar Split izdao je upozorenje za najjače udare bure u povijesti, 130 čvorova, odnosno 240 kilometara na sat. Orkanska bura u Splitu i široj okolici prekinula je sav trajektni promet, a na kopnu je prevrtala automobile i teretna vozila te čupala stabla, lomila krovove i fasade. Ozlijeđen je i vozač kojemu je bura prevrnula kamion na brzoj cesti Solin-Klis. U splitskom centru 112, u kojem je stalno pet operatera, rekli su kako su od jutros primili više od 1000 poziva građana o srušenim stablima, strujnim stupovima, polomljenim granama i prometnoj signalizaciji.

Na sjevernoj strani Park-šume Marjana kod plaže Prve vode nasukala su se dva teretna broda te još jedan u moru kod Slatina na Čiovu.

Vjetar na makarskom području doseže brzinu od 150 kilometara na sat. U posljednjih 12 sati palo je 17 litara kiše po četvornome metru. Zbog pada prometne signalizacije na kolnik zatvoren je tunel Sveti Ilija. Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoć pada snijeg. Temperatura se spustila na minus 5,5 Celzijevih stupnjeva, a snijega je napadalo do tridesetak centimetara, u nanosima i do pola metra.


Rekordna dnevna količina oborina u Dubrovniku
Dubrovnik

U Dubrovniku je kiša izazvala poplave, vatrogasci od jutra interveniraju. Spašavao se i odjel Hrvatskoga restauratorskog zavoda, a u Župi dubrovačkoj opet se izlila rijeka Taranta i poplavila Kupare.

Prema posljednjim podacima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, samo u gradu Dubrovniku u manje od dvadeset sati palo je 186 litara kiše po četvornome metru.
Lika


Vremenska prognoza i promet

Prognozu za sve dijelove Hrvatske pogledajte u emisijama Vrijeme na HTV-u.