Žene u 21. stoljeću - ravnopravne ili rodno diskriminirane

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja sa strategijom razvoja poduzetništva žena, a i članstvo u Europskoj uniji obvezuje primjenu javnih politika među kojima se, uz jednake mogućnosti i nediskriminaciju, promiče i ravnopravnost žena i muškaraca. I premda sve to gordo zvuči u teoriji, u praksi situacija je još uvijek drugačija.

Poduzetnik nisi od 8 do 16 nego cijeli dan, kaže uspješna poduzetnica Maša Smokrović. Škole, vrtići, sve podrške ženi poduzetnici koju bi trebala dobiti od svoje sredine odnosno društva izostaju, sve te strukture rade samo ujutro, vi ste ograničeni s uslugama.

Žene nisu samo poduzetnice, mogu biti i investitori, netko tko u rukama drži novac.

Ja kao investitor u suštini, naravno, investiram u neku firmu koju ja dobro razumijem, znači ako sam muškarac i tamo su muškarci, mi možemo otići na pivo do tri ujutro i nitko ništa neće pomisliti, malo je jednostavnije, kaže poduzetnica i investitorica Selma Prodanović.

Žene su odgovorne, pedantne i sigurne, a doza agresije koju često nemaju i dalje se gleda kao formula za uspjeh.

Mi percipiramo menadžera, šefa, ravnatelja kao nekoga tko se zna postaviti, tako da vi imate, naprimjer, jedan dom zdravlja u kojem su sve liječnice, psihologinje, sestre samo je ravnatelj muškarac, naglasila je psihologinja Ljubica Vranić Uvodić.

O ravnopravnosti žena i muškaraca, o poticanju ženskog poduzetništva i njihove veće zastupljenosti na odgovornim položajima u emisiji Hrvatska uživo govorila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Pogledajte videoprilog!