Slučaj Bandić: Metropolom se upravlja iz Remetinca?

U emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija o slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića govorili su prof. dr. sc. Ivan Koprić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i novinar HRT-a - Radio Sljemena Ivan Hlupić.

Situacija nije usporediva sa situacijom županice Marine Lovrić-Merzel jer je kod Bandića riječ o ponovnom pritvaranju zbog kršenja uvjeta čekanja suđenja na slobodi i aktiviranju jamstva, kaže Koprić. Zakoni su nedorečeni, ovo su situacije koje bi trebalo precizno regulirati, sada bi se moglo dogoditi pomalo apsurdne situacije tko će i kada mijenjati Bandića. Sandri Švaljek su prestale ovlasti u trenutku kada je jučer Bandiću vraćena mogućnost obavljanja gradonačelničkog posla. Koprić međutim naglašava kako se zakoni pišu za normalne ili barem relativno normalne situacije, što ova nikako nije.

Novinar HRT-a - Radio Sljemena Ivan Hlupić smatra da su pred nama zanimljiva tri dana: zamjenici Švaljek jučer su prestale ovlasti, a gradonačelnik u punom mandatu je u Remetincu, u očekivanju rješenja na vjerojatnu žalbu.

Koprić ne vjeruje da postoji urota protiv Bandića, ali razumije da ljudi iz Kluba liste birača Milana Bandića da tako misle. Za Koprića je povratak gradonačelnika u pritvor baš sada - samo splet okolnosti.

Hlupić kaže kako grad nije blokiran, na projektima se uredno radi, o čemu svjedoči u svojem svakodnevnom novinarskom radu.

Ako Bandić ostane u pritvoru, kaže Koprić, mora ovlastiti osobu koja će ga mijenjati. Međutim, grad je organizirani mehanizam, ovakve situacije neminovno malo usporavaju rad, ali sve bi trebalo normalno funkcionirati.

Na pitanje jesmo li pred novim izborima, novinar Hlupić odgovara kako je to najbolje rješenje, da se voljom građana utvrdi tko kako politički stoji i tko ima legitimitet upravljati glavnim gradom Hrvatske.

Emisiju poslušajte u Slušaonici.