Najesen legalizacija pripravaka indijske konoplje za bolesnike?

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima kojima takva terapija može pomoći u liječenju.

Svi za marihuanu u medicinske svrhe


Upotreba kanabisa u medicinske svrhe odobrena je u 12 zemalja Europske unije, ali ne i u Hrvatskoj, gdje su za legalizaciju indijske konoplje potrebne zakonske izmjene. U Ministarstvu zdravlja najavljuju ih za jesen.

Povjerenstvo preporučilo uzgoj indijske konoplje u medicinske svrhe

Pripravci s aktivnom tvari kanabisa

Povjerenstvo u prvoj fazi predlaže legalizaciju i standardizaciju izrade magistralnih i galenskih pripravaka, u kapsulama i za inhalaciju, u kojima bi bio točno propisan udio aktivne tvari kanabisa.Pripravci bi se izrađivali za određenog bolesnika prema recepturi liječnika ili pak po standardnoj recepturi iz stručnih priručnika.

Povjerenstvo je od osnivanja u prosincu održalo dvije sjednice, a planira ih još četiri do pet, na kojima bi trebalo donijeti preporuke o indikacijama, tko će propisivati pripravke, po kakvim receptima i tko će ih plaćati.

Dozvole za opijumski mak, ne i za indijsku konoplju

Od 60-ih godina zakonska regulativa dopušta da se uz odgovarajuću dozvolu sadi opijumski mak (Makedonija je veliki izvoznik), čiji se morfijski preparati koriste u medicini, pa je Hrvatska naslijedila jednako zakonodavstvo.
No dozvole se ne izdaju za indijsku konoplju jer dosad nije bio dokazan medicinski učinak pa je u Hrvatskoj dopušteno saditi samo industrijsku konoplju koja se zbog niske koncentracije kanabinoida ne može koristiti u medicini.

Holy: Nadamo se da će i Vlada prepoznati potencijal konoplje

Dozvolom za korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe riješio bi se sadašnji problem da neki teški bolesnici kupuju pripravke kućne odnosno ilegalne proizvodnje po cijenama koje dosežu nekoliko desetaka tisuća kuna, izlažući se opasnosti da završe na sudu pod prijetnjom zatvorskom kaznom. Među njima najviše je oboljelih od malignih bolesti, bolesnika s AIDS-om i multiplom sklerozom.