Bauk: Bandić je gradonačelnik, a zasad ga mijenja Švaljek

Grad Zagreb ima jednog gradonačelnika. To je Milan Bandić koji je izabran 2013. godine. Pritvaranjem su stvoreni uvjeti da se primijeni članak zakona koji kaže da ga u slučaju spriječenosti mijenja zamjenik. Bandić je 19. listopada odredio da ga mijenja zamjenica Sandra Švaljek i ona ga mijenja dok ne odluči drugačije, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a ministar uprave Arsen Bauk.

Jedina odluka koju iz zatvora može donijeti gradonačelnik Bandić je da odluči tko ga mijenja odnosno da promijeni zamjenicu i da do bude druga zamjenica s liste a to je Vesna Kusin. Bandić je izabran od građana i nije pravomoćno osuđen te ga se još uvijek smatra nevinim koliko god to netko ne želi shvatiti, rekao je Bauk tumačeći aspekte primjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Pogledajete cijeli razgovor s Baukom.
Slučaj Bandić: Metropolom se upravlja iz Remetinca?

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek od danas je prestala potpisivati dokumente kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika te najavila da će zatražiti meritorno tumačenje Ministarstva uprave u vezi s novonastalom situacijom s Bandićem koji je ponovno završio u zatvoru u Remetincu. O tome obnašam li ili ne dužnost gradonačelnika, odluku će morati donijeti netko drugi. Postoje različita tumačenja, rekla je Švaljek prethodno na Radio Sljemenu.

Bauk je potvrdio da je popodne dobio upit od Švaljek i da će na njega odgovoriti kako je i rekao u Dnevniku HRT-a.