Sajam otočnih prizvoda - obilje zdravlja i ljepote

Sajam otočnih prizvoda, koji se održava u Tkonu na otoku Pašmanu, obiluje autohtonim, kvalitetnim i lijepim proizvodima. Ove je godine privukao 30 izlagača, čime je postao jedna od najvećih poslovnih priredbi na našim otocima. Tomu unatoč, sudionici upozoravaju da je u nas teško solidno poslovati, a posve je nemoguće napredovati. Većinu proizvoda čine prerađevine iz ljekovitog bilja.

Da su zdravlje i ljepota iz njih siguran dobitak bio je uvjeren Dragutin Raspović. Umirovio se prije 10 godina, zasadio 2 hektara lavande i neumorno proizvodi meleme i ulja. I još čeka dobru zaradu. Posao mu kaže čini zadovoljstvo jer koristi nema. Na ovome zaradim 10 kn a dolazak ovdje košta 250 kn.

Većina ovih OPG-a dijeli ovakvu sudbinu. Posvećeni su poslu, rade vrhunske proizvode od ljekovitog bilja i za to primaju priznanja diljem svijeta ali poslove ne uspijevaju širiti. Ni količinski ni financijski, upozorava Marija Kuljerić. Samo bilje nam je odlično ,kvalitetno. Vrhunsko podneblje. Međutim što se uzgoja tiče, samo jedna porazna činjenica - da preko 90% ljekovitog i aromatičnog bilja uvozimo.

To možemo zahvaliti snazi uvozničkih lobija, ali i neselktivnom prihvaćanju zakona. A u tim okvirima snažna francuska parfumerija i moćna njemačka farmacija ne dopuštaju konkurenciji da se razmaše.

Više o tome saznajte u videoprilogu.