Bandić nakon što je ispitan u USKOK-u vraćen u Remetinec

Milan Bandić jutros je ispitan u USKOK-u. Dok njegovi odvjetnici šute, Klub Milana Bandića odlučio je istupiti. Uvjereni su da je nekome cilj obezglaviti Zagreb.

Želimo zaustaviti u neku r uku politički progon. imamo priliku pokazati koliko ljudi stoji uz našeg gradonačelnika, izjavila je Dragica Nikolić iz kluba Milana Bandića.

'Stop političkim hapšenjima' sutra će osvanuti na njihovim vratima i na još nekoliko štandova po gradu. Točno u podne pokreću peticiju.

Milan Bandić dovezen je jutros u sjedište USKOK-a u Gajevoj. Ondje je ispitan u prisutnosti svojih odvjetnika u vezi s najnovijim proširenjem istrage u aferi Agram. Nakon malo više od pola sata vraćen je u Remetinec. USKOK ga sumnjiči za pokušaj utjecaja na svjedoke, sprečavanje dokazivanja i krivotvorenje isprava. 

USKOK Bandića sumnjiči da je od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka ispitanog u Uskoku dva puta zatražio da promijeni iskaz kao i da potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti. Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti napravio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj zakladi te da ona nije njihov vlasnik, već da su njegova imovina.

Stoga su zatražili da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor i naplati jamčevina od 15 milijuna kuna, jer je postupio protivno uvjetima rješenja o jamčevini i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo.

Hanžeković: Sve upućuje na gonjenje s jakim političkim nabojem

Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković, gostujući u sinoćnjem Otvorenom, nije želio detaljno govoriti o predmetu, ali je ustvrdio da se Bandić pridržavao svih mjera. Nije krivotvorio ni poticao na činjenje kaznenog djela niti je itko počinio takvo djelo. Nema antidatiranih dokumenata, naglasio je.

Pri ispitivanju podrijetla Bandićeve imovine, slike su pobrojene i procijenjene. Od 400 slika samo je jedan Crnčić od 60.000 kn i još tri slike koje vrijede oko 20.000 kuna. Sve su mu poklonjene, nisu kupljene, rekao je.

Sve upućuje na gonjenje s jakim političkim nabojem, rekao je Hanžeković. Dodao je kako USKOK prijeti svjedocima i da u tom smislu skuplja dokaze. Najavio je da će se žaliti na zatvor i rješenje o proširenju istrage. Odgovor očekuje idući četvrtak ili petak, rekao je Hanžeković.