Uskok: U slučaju Bandić nije bilo kalkulacija

Državno odvjetništvo izvijestilo je da se Uskok nije vodio bilo kakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga kada je zatražio da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vrati u istražni zatvor kao i da mu država naplati jamčevinu od 15 milijuna kuna uz koju je pušten da se brani sa slobode.

Hanžeković: Sve ukazuje na gonjenje s jakim političkim nabojem

Reagirajući na medijske napise, ali i izjave o Bandićevu povratku u zatvor, DORH navodi da Uskok u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamčevine i određivanje istražnog zatvora okrivljenom gradonačelniku nije imao saznanja o tome da je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo rješenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika.

"Dakle, nikakve kalkulacije i određivanje tajminga nije rukovodilo Uskok u predlaganju sucu istrage opoziva jamčevine i određivanje istražnog zatvora. Uskok vodi postupke prema svim osumnjičenicima na isti zakoniti način u skladu s prikupljenim dokazima i zakonskim pravnim okvirom bez obzira radi li se o ministru, županu, gradonačelniku, policijskom službeniku ili bilo kojem drugom građaninu", objavljeno je na internetskoj stranici Državnog odvjetništva.

Dodaju i da ni na koji način neće uvažavati većinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije ili politički oportunizam, već samo i isključivo prikupljene dokaze u zakonom propisanom postupku u cilju zaštite pravnog poretka.

Državno odvjetništvo smatra da u borbi protiv korupcije i zalaganju za nultu stopu tolerancije prema korupciji ovakvi javni nastupi i izjave 'stručnih pojedinaca' predstavljaju prisilu prema tijelima progona.

Podsjećaju i da je prema odredbama Zakona o državnom odvjetništvu, zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i u predmetima u kojima državni odvjetnik zakonito ispunjava  svoja prava i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio iza rešetaka u utorak 10. ožujka, prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo. Sudac je stoga donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No ta je odluka po riječima Uskokove tužiteljice Ksenije Krizman i glasnogovornika suda Krešimira Devčića novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna.