"Žene i povijest" okosnica predstavljanja Hrvatske u Leipzigu

Hrvatska se na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Leipzigu predstavlja bogatim programom osmišljenim unutar koncepcije "Žene i povijest", a otvorenje hrvatskog nacionalnog štanda okupilo je u Paviljonu 4 brojne autore, prevoditelje, izdavače i ljubitelje književnosti.

Žene o temama rata i prošlosti

Hrvatski se štand tradicionalno nalazi uvijek na istom mjestu, što osigurava Hrvatskoj veću prepoznatljivost kod sudionika i posjetitelja sajma, kazala je Hini Maja Vrančić, suosnivačica i predsjednica udruge za promicanje kulture Kurs.

Ove godine štandom dominira crvena boja i veća je pozornost posvećena detaljima, a poseban smo naglasak stavili na njemački prijevod romana Irene Vrkljan 'Sestra, kao iza stakla', kazala je Vrančić.

U sklopu programske koncepcije pod nazivom Žene i povijest, od 12. do 15. ožujka na Sajmu će se u desetak programskih točaka različitih formata predstaviti sedmero hrvatskih autora. Koncepciju predstavljanja Hrvatske u Leipzigu osmislila je prevoditeljica i urednica Alida Bremer koja godinama promiče hrvatsku književnost u Njemačkoj.

Mathias Enard i Ivana Šojat Kuči kao vrhunac programa

U programu sudjeluju i Daša Drndić te Ivana Šojat Kuči, čiji je razgovor s jednim od najznačajnijih suvremenih francuskih pisaca Mathiasom Enardom, koji će se održati danas, najavljen kao jedan od vrhunaca programa. Šojat Kuči prevela je na hrvatski Enardov roman Zona.

Filmske projekcije i čitanja bajki

Ove godine jedna od tema hrvatskog predstavljanja bit će i Plavi Jadran, Plitvice i slapovi Krke na filmskom platnu u sklopu prezentacije povjesničara filma i filmofila Daniela Rafaelića o odnosima Hrvatske i Njemačke na području filma.

Svaki dan na hrvatskom štandu započet će čitanjem neke dječje priče ili bajke.

Riječ je o novom formatu pod nazivom Poklanjamo dječju priču u sklopu kojega glumac ili glumica kazališta Theaterturbine Leipzig čitaju priče.

Sajam knjiga u Leipzigu drugi je najveći sajam izdavačke djelatnosti u Njemačkoj koji svake godine u tome gradu okupi na tisuće autora i izdavača iz više desetaka zemalja.