Antiprosvjednici se razišli, branitelji se vratili u šator, dvoje privedenih

Na Trgu bana Jelačića okupilo se malo prosvjednika pokreta Occupy Croatia. Na trgu je i policija, koja ih je upozorila da ovaj prosvjed, kao ni onaj prethodni, nije prijavljen. Prisutno je i nekoliko branitelja, koji podupiru svoje suborce iz Savske, pa je došlo do verbalnog sukoba.

Prosvjednici su krenuli prema Savskoj, ali su zaustavljeni u Frankopanskoj.


Foto: Fabijan Kale/HRT


A u Savskoj se okupio velik broj branitelja prosvjednika. Pripremili su i transparent.


Foto: Kristina Bojić/HRT

Dio branitelja prosvjednika iz Savske uputio se prema stanu premijera Zorana Milanovića.


Foto: Kristina Bojić/HRT

Kada su stigli, skandirali su premijeru: "Javi se, javi se!" i "Hrvatska, Hrvatska!"


Foto: Marin Erak/HRT


Evo što je Josip Klemm izjavio - zašto smatra da Vlada podupire antiprosvjede
Ubrzo su se branitelji uputili natrag u Savsku. Policija je spriječila kontakt s antiprosvjednicima pa su se prosvjednici pokreta Occupy Croatia malo prije 16 sati razišli. I branitelji su se vratili u svoj šator.

Policija je priopćila da se u 14 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo oko 150 prosvjednika. Oni su pod pratnjom policije Ilicom krenuli u smjeru zapada. Kad su došli do raskrižja Savske i Ulice Kršnjavoga policija ih je zaustavila, nakon čega su se oni vratili na Trg bana Jelačića. U isto vrijeme prosvjednici ispred Savske 66 krenuli su u smjeru sjeveru. Zaustavili su se kod Savske 38, kod policijskog punkta, a zatim je oko 100 prosvjednika nastavilo ići prema Krajiškoj ulici. Nakon kraćeg zadržavanja u Krajiškoj, uputili su se prema Savskoj 66.

Na osiguranju prosvjeda bilo je angažirano oko 300 policijskih službenika, uključujući i prometnu policiju. Zbog kretanja prosvjednika, od 14.25 do 16.20 promet je povremeno bio prekinut na određenim dijelovima Savske ceste.

Zbog narušavanja javnog reda i mira u službene prostorije dovedene su dvije osobe, jedna zbog vrijeđanja i podcjenjivanja policijskog službenika u Frankopanskoj ulici, a druga zbog identičnog ponašanja u Krajiškoj. 

Gost Dnevnika bio je politički analitičar prof. Žarko Puhovski. Evo što je rekao. Stranka ORaH priopćila je da je poduprla prosvjed "Stop teroru 'šatoraša'" jer je vrlo zabrinuta zbog aktivnosti prosvjednika okupljenih pred zgradom Ministarstva obrane. Njihovo djelovanje smatra nelegitimnim, nelegalnim i potencijalno vrlo opasnim te poziva na završetak braniteljskog prosvjeda u Savskoj.

Skupina branitelja okupljena u Savskoj nema legitimitet predstavljanja cijele populacije branitelja i ne može monopolizirati predstavljanje braniteljske populacije i dokidati pluralizam, kako ove populacije, tako i društva u cjelini, stoji u priopćenju iz ORaH-a, koji postupke prosvjednika smatra pokušajem rušenja ustavno-pravnog poretka i zazivanja izvanrednog stanja. Iznimno je neodgovorno pogoršavati već sada tešku situaciju traženjem dodatnih prava koja mogu biti ostvarena samo isključivo na uštrb drugih građana, ističe se.

ORaH upozorava da se društveni i ekonomski problemi ne mogu rješavati na cesti te apelira da se taj prosvjed završi prije nego što situacija eskalira i potpuno izmakne kontroli.