U prosvjedima u Frankfurtu stotinjak ozlijeđenih, više od 500 uhićenih

Gotovo 90 policajaca je ozlijeđeno a 500 prosvjednika uhićeno na nasilnim demonstracijama protiv kapitalizma blizu novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu.

Najmanje 88 policajaca ozlijeđeno je, od kojih je osam pogođeno kamenom u glavu, a sedam policijskih vozila zapaljeno u prosvjedima u kojima je prema organizatorima sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi.

Policija je vodenim topovima gađala prosvjednike kako bi ih rastjerala nakon napada na njihove snage. Uhitila je pet osoba zbog nasilja, a na ispitivanje je privela njih više od 500.

Prosvjednici su izašli na ulice zbog otvaranja zgrade Europske središnje banke koju, zajedno s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, krive za krizu u Europi.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u govoru na svečanom otvaranju poručio je prosvjednicima kako su pogriješili okrivivši ECB, prenosi Reuters.

Organizatori prosvjeda, skupina Blockupy - nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011 - procjenjuje da se okupilo oko 10.000 ljudi. Prosvjednici su na ulicama zapalili gume i kante za smeće.

Glasnogovornica frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje prosvjednika agresivno. Imali smo bacanje kamenja, paljenje kanti za smeće, oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena, kazala je.