Bandić ostaje u zatvoru i bez 15 milijuna kuna jamstva

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostaje u pritvoru u Remetincu. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je žalbu njegovih odvjetnika na određivanje istražnog zatvora. 
Prihvaćene su tvrdnje Uskoka da je na slobodi ometao kazneni postupak, utjecao na svjedoke odnosno prekršio uvjete o jamstvu.

Ovom odlukom koja je sada pravomoćna 15 milijuna kuna Bandićeve jamčevine prelazi u državni proračun.

Obrana je tvrdila u svojim žalbama da je sudac istrage Zdenko Posavec povrijedio više pravila Zakona o kaznenom postupku te da je u konkretnom slučaju povrijeđeno i pravo na pravično suđenje. Vijeće je odbilo sve te prigovore, rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.
USKOK Bandića sumnjiči da je od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka ispitanog u Uskoku dva puta zatražio da promijeni iskaz kao i da potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti. Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti napravio i vlastoručno potpisao antedatirani dokument u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj zakladi te da ona nije njihov vlasnik, već da su njegova imovina.

Hanžeković: Sve upućuje na gonjenje s jakim političkim nabojem

Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković tvrdio je da se Bandić pridržavao svih mjera te da sve upućuje na gonjenje s jakim političkim nabojem. Nakon te izjave oglasio se i Uskok s tvrdnjom da se nisu vodili bilo kakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga kada su zatražili da se Bandića vrati u istražni zatvor.
Bandićevi simpatizeri, članovi Kluba Milana Bandića, već šest dana prikupljaju potpise za peticiju Stop političkim hapšenjima.

Nakon što mu je odluka o određivanju istražnog zatvora i oduzimanju višemilijunskog jamstva postala pravomoćna, Bandić svoju pravicu može tražiti ustavnom tužbom.