Ivanić - Grad je mali Kuvajt

Zemljopisno je u Moslavini, ali formalno u Zagrebačkoj županiji. A u tom gradu - lječilište kakvog na svijetu ima još samo u Azerbajdžanu. I sve zahvaljujući dragocjenoj tekućini zbog koje se dolazi čak iz dalekih zemalja. Priča o ljekovitoj nafti i Naftalanu je priča o Ivanić - Gradu.

Ivanić-Grad leži na nafti. A Zlatko Jelušić leži u nafti. Ili točnije - u naftalanu.
Naftalan je njegov lijek. Radi se o ljekovitom ulju koje je dobiveno destilacijom i rafinancijom nafte dobivene iz bušotine, prirodno iz zemlje.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić-Gradu, uz onu u Azerbajdžanu, jedina je na svijetu koja liječi naftalanom. Primarno - psorijazu i neurodermitis, ali bave se i rehabilitacijom reumatskih bolesti. Sa 137 kreveta, oni se bave medicinskim turizmom, a primaju pacijente i preko HZZO-a.

To su ustvari toplice i mi možemo za sebe reći da smo zapravo najmlađe toplice u Hrvatskoj, otvoreni smo 1989. i prošle godine smo proslavili 25. godišnjicu postojanja, kaže ravnatelj Naftalana Goran Maričić.

Uz hrvatske, najčešći su im pacijenti iz bivših sovjetskih republika - Rusi, Bjelorusi, Ukrajinci, tradicionalno skloni liječenju ljekovitom naftom. U jednoj od novih soba ravnatelj objašnjava da je ovo najbolji smještaj, no svjestan je - za one najbogatije ovdje jednostavno nije dovoljno luksuzno. Četiri zvjezdice nisu dosta.

Bolnica bi se širila, ali neće to ići tako lako. U jednom od klasičnih primjera nemara, država nije uvrstila zdravstveni turizam u operativni plan do 2020. pa Naftalan ne može računati na bespovratna sredstva iz Europske unije.

Više o Naftalanu i lekovitoj nafti pogledajte u videoprilogu.