Poljoprivredni sajam u Gudovcu

Približno 400 izlagača iz devet zemalja okupilo se na 18. proljetnom međunarodnom sajmu poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva koji je u Gudovcu kraj Bjelovara otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ovogodišnji sajam poglavito je posvećen mladim poljoprivrednicima. Otvarajući najveću poljoprivrednu manifestaciju u Hrvatskoj, ministar Jakovina naglasio je važnost suradnje Bjelovarskog sajma i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Agro.

Izuzetan je značaj mladih poljoprivrednika za budućnost hrvatske poljoprivrede i zato sve strateške dokumente koje smo donijeli ili pripremamo, od sustava izvornih potpora do programa ruralnog razvoja prilagođavamo mladima. Pa i u prijedlogu novog zakona o poljoprivredi posebno apostrofiramo mlade poljoprivrednike, istaknuo je Jakovina.

Ministar je najavio drugo čitanje prijedloga izmjena Zakona o poljoprivrednim zemljištu sljedećeg tjedna u Hrvatskom saboru. Nakon prvog čitanja u parlamentu smo imali niz konstruktivnih prijedloga koje smo ugradili u izmjene i dopune. Posebno smo naglasili mlade poljoprivrednike, domicilna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i stočare koji će na ovaj način na osnovu broja grla moći dobiti državnu zemlju na 10 godina, rekao je Jakovina.

U sklopu bjelovarske proljetne priredbe održava se i sajam poljoprivredne mehanizacije i 7. sajam konja i konjske opreme na kojem se predstavlja 90 najboljih hrvatskih grla raznih pasmina.

Na proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu poljoprivrednici mogu kupiti sjemensku robu, zaštitna sredstva i poljoprivrednu mehanizaciju, a organizirani su i stručni skupovi, okrugli stolovi, predavanja i prezentacije rada poljoprivrednih strojeva.

Ove godine bjelovarski sajam traje četiri dana, a vrijeme trajanja sajma produljeno je na traženje izlagača uvođenjem "Bussines dana" prvog dana sajma 19. ožujka.