Terorističke skupine iz Jemena nova su prijetnja svijetu

Islamističke terorističke skupine iz Jemena nova su prijetnja svijetu. Tamo je država u kaosu pa imaju mogućnosti obučavati teroriste za zločine diljem svijeta. Suvremeni terorizam može se dogoditi bilo gdje u svijetu, no u Jemenu se sada događa unutarnji sukob, prije svega sunita i šijita. Jemen će biti žarišna točka sljedećih godina, rekao je u Dnevniku 3 HRT-a profesor Vlatko Cvrtila.

Pogledajte cijeli razgovor. 
U terorističkom napadu džihadista Islamske države na dvije šijitske džamije u glavnome jemenskom gradu Sani ubijeno je više od 120 ljudi, a ranjeno 260. Broj žrtava raste iz sata u sat.

Bio je planiran i napad na treću šijitsku džamiju, ali na vrijeme je spriječen. Riječ je o najkrvavijim napadima otkako je šijitska milicija krajem siječnja zauzela glavni grad Jemena.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država (IS) u priopćenju objavljenom na internetu koje je potpisao ogranak IS-a u Jemenu.

Tijekom tjedne molitve u podne bombaš-samoubojica izazvao je eksploziju u džamiji Badr, u južnom dijelu Sane, nakon čega je uslijedila druga eksplozija na vratima te džamije dok su vjernici bježali, rekli su svjedoci. Treći napadač je izveo napad na džamiju u sjevernom dijelu glavnog grada. Napadi su izvedeni gotovo istovremeno.

U napadnutim džamijama mole uglavnom pristalice šijitske skupine Houthi, koja je preuzela vlast u zemlji, a među poginulima je imam džamije Badr i jedan visoki vjerski dužnosnik te milicije, rekao je medicinski izvor.

Četvrti samoubilački napad izveden je u Sadi, uporištu Houthija na sjeveru zemlje, gdje je jedan bombaš izazvao eksploziju ispred džamije, pri čemu nitko drugi nije stradao. Snage sigurnosti spriječile su ga da uđe u džamiju.