Odgovor branitelja obitelji Cvetković - 'Glogoški nije pisao zakone'

Otvoreno pismo hrvatskog branitelja Tihomira Cvetkovića, koje je uputio kolegama u Savskoj 66, potreslo je javnost. Supruga mu boluje od karcinoma, a njegov 27-godišnji sin Hrvoje stopostotni je invalid.

Zbog progresivne multiple skleroze, gotovo je nepokretan, ne govori, slijep je i sve teže jede. Od države prima tek 1250 kuna invalidnine. Tako, kolege iz Savske, živimo mi, obitelj civilnog invalida, poručio je otac Tihomir. Ogorčen je na odnos državnih institucija prema civilnim invalidima. Za Hrvoja se 24 sata dnevno brine brat Ivan koji već godinama pokušava ostvariti zakonsko pravo da vodi brigu o bratu jer roditelji to ne mogu. Iako ostvaruje uvjete za to, zahtjev mu je glatko odbijen jer Hrvoje više nije dijete. 

Zahtjev da brat Ivan ostvari status njegovatelja Ministarstvo socijalne politke i mladih je odbilo, jer prema Zakonu o socijalnoj skrbi odrasloj osobi njegovatelj može biti samo roditelj, a ne i brat, kao u ovom slučaju. 'U ovom trenutku ne vidimo neko rješenje doli onoga da se izmjeni Zakon o socijalnoj skrbi, odnosno da im se osigura podrška u njihovoj obitelji da oni koji mogu unutar obitelji pomognu članu', izjavila je za HRT pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Prema odvjetniku Damiru Jelušiću riječ je o pogrešci u članku 64 Zakona o socijalnoj skrbi, u kojem se spominje samo dijete s teškoćama u razvoju, ne i osoba s invaliditetom. 'Riječ o zakonodavnom šlamperaju, u režiji ministarsva socijalne politike i Sabora. Oni su ispustili u članku 64. spomenuti i osobe s težim invaliditeom', izjavio je Jelušić.

Tihomir Cvetković spomenuo je, kaže, branitelje u Savskoj kako bi upozorio na odnos državnih institucija prema civilnim invalidima. Branitelji iz Savske podržavaju njegovu borbu, ali prema institucijama koje ne rade svoj posao, jer Đuro Glogoški nije pisao zakone, izjavio je Dražimir Jukić, predsjednik Zbora gardijskih postrojbi. 

Više pogledajte u videoprilogu.