Šator podignut i u Rijeci: "Dobro došli u životinjsku farmu"

Instalacijom šatora na riječkom Korzu na kojem piše "Svi su jednaki, ali neki su jednakiji - dobrodošli u životinjsku farmu" najavljena je premijera predstave HNK-a Ivana Plemenitog Zajca "Životinjska farma". Pred šator došlo je nekoliko nezadovoljnih branitelja, koji smatraju kako je riječ o još jednoj provokaciji riječkog intendanta Olivera Frljića i izrugivanju šatoru branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu. Kao odgovor Frljiću, na šator su postavili donje rublje s njegovim likom.

Poruke s pročelja riječke kazališne zgrade preselile su se na Korzo. I odmah izazvale reakcije. Iako transparentima intendant Oliver Frljić najavljuje svoje premijere, ovaj put Orvelovu "Životinjsku farmu", branitelji u tome vide još jednu provokaciju.

Zašto taj Frljić non-stop provocira, zašto non-stop blati Hrvatsku, pitanja su koja postavljaju branitelji. I kao odgovor na šator vješaju gaće s likom intendanta, a u knjigu dojmova pišu da je riječ o sramoti i asocijaciji na stopostotne ratne ivalide. U gradu Rijeci ne vide ništa sporno. Kazalište u šatoru koji je legalno prijavljen najavljuje subotnju premijeru.

Frljić uoči leta za Berlin ističe da su u kontekstu predstave očito neki jednakiji od drugih: Zanimljivo da jedna grupa građana ove zemlje može dizati bez dozvole šatore gdje im se prohtije a kad to napravi netko drugi, to onda postaje problem.

Problema u riječkoj kulturi, kaže Frljić, nema, ali očito ima kontroverzija. Za jedne je šator uvreda, a za druge umjetnička sloboda.