Ulične borbe u jemenskoj luci Adenu

Dok Saudijska Arabija i njezini arapski saveznici napadaju položaje šijitske milicije koja prijeti da će s vlasti svrgnuti jemenskog predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija, u južnoj jemenskoj luci Adenu vode se ulične borbe u kojima je dosad ubijeno 16 osoba.

Stanje u gradu je kaotično i opasno. Trgovine su zatvorene, a stanovnici iz domova ne izlaze ako nisu na to prisiljeni. Na ulicama se mogu vidjeti naoružani muškarci u maskirnim odorama. U gradu je uveden policijski sat koji traje 12 sati, a počeo je danas u 19 sati.

Houthiji koje podržava Iran zauzeli su jemenski glavni grad Sanu u rujnu prisilivši Hadija da pobjegne u Aden. Jemenski sunitski zaljevski arapski susjedi osudili su hutijsko zauzimanje kao državni udar i podržali Hadija, potičući strahovanje da će se ovaj sukob pretvoriti u regionalni i sektaški rat.

Nakon brzoga vojnog napada Hutija i njihovih vojnih saveznika na Aden prošli tjedan u pomoć su priskočili Arapi iz zaljevskih zemalja. Uslijedili su arapski napadi iz zraka na položaje Hutija nedugo nakon što su Hadijevi pristalice izgubili kontrolu nad adenskom zračnom lukom.

Ranije danas objavljeno je da je najmanje 39 civila poginulo u zračnim napadima pod vodstvom Saudijske Arabije. Desetak žrtava poginulo je u noćašnjem napadu čiji je cilj bila vojna baza sjeverno od grada, prilikom čega je pogođena obližnja stambena četvrt, javljaju agencije.

Koalicija arapskih država, predvođena Saudijskom Arabijom, noćas je nastavila vojnu operaciju protiv pobunjenika iz šijitskog plemena Huti. Cilj operacije nazvane Odlučujuća oluja je zaštititi legitimnu vladu u Jemenu.