Hrvatskoj je u interesu da sve zemlje regije uđu što prije u EU

Nikomu nije u interesu kao Hrvatskoj da sve zemlje u regiji što prije postanu članice Europske unije, poruka je s konferencije Hrvatska - most Europske unije prema jugoistočnoj Europi.

Na njoj su, uz hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, sudjelovali i glavni srbijanski i crnogorski pregovarači s Bruxellesom. Istodobno, u Splitu, na konferenciji britanskog časopisa The Economist, okupili su se ministri vanjskih poslova iz regije.

Srbija zasad pokušava sjediti na dva stolca, želi u Europsku uniju, a istodobno ne želi narušiti tradicionalno dobre odnose s Rusijom. Strateški cilj Srbije je, kaže Ivica Dačić, ulazak u Europsku uniju, ali zasad sankcije Rusiji, unatoč pritisku iz Bruxellesa, ne dolaze u obzir.

Unatoč principijelnoj vanjskoj politici Beograda, Europska unija je spremna otvoriti pregovaračka poglavlja sa Srbijom do kraja godine.

Iako Hrvatska sa Srbijom ima još otvorenih pitanja, potpora europskom putu Srbije je neupitna, a otvorena pitanja rješavat će se bilateralno.

Od svih zemalja iz regije, Crnoj Gori zasad ide najbolje na europskom putu i već ima 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja. Neriješeno granično pitanje s Hrvatskom Crnoj Gori nije zapreka.

Najudaljenija od Europske unije trenutačno je Bosna i Hercegovina.  Za problematiku u regiji, kažu naši parlamentarci, u Europskom parlamentu niko nije zainteresiran više od njih i nitko je - ne razumije bolje.