Pobjeći iz pakla Sirije

Sirijski ilegalni imigranti, koji su prošli tjedan stradali u požaru na graničnom prijelazu Bajakovo, iz vinkovačke su bolnice prevezeni na Kliniku za traumatologiju u Zagrebu. I dok policija i DORH o uzrocima požara još šute, iz Sirije je prema Zapadu krenuo novi val izbjeglica.

Borbe za sirijske gradove između islamista i vladinih snaga ne jenjavaju. Idlib su prije nekoliko dana zauzeli islamisti bliski Al-Qa'idi. Četiri milijuna Sirijaca pobjeglo je od rata u susjedne zemlje, a više od 7 milijuna raseljeno je unutar Sirije.

Sirijski izbjeglice u Jordanu trebaju humanitarnu pomoć za preživljavanje, hranu i obrazovanje. To su osnovne potrebe. Nesreća Sirijce snalazi i izvan Sirije. Devetero ih je poginulo u prometnoj nesreći u Turskoj, a ginu i na moru nadomak talijanske obale.

U Dnevniku 3 gostovala je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije, koja je govorila o izbjeglicama koje su u Hrvatskoj tražile azil, pogibiji Sirijaca na Bajakovu i sigurnosti ilegalnih migranata. Pogledajte prilog!