Jesu li hrvatski političari primali mito u aferi Hypo?

Tri hrvatska političara navodno su uzela po 210 tisuća eura mita od bivšeg člana uprave Hypo banke. Austrijski magazin Profil objavio je da državno odvjetništvo u Klagenfurtu namjerava podignuti optužnicu protiv bivšeg člana uprave banke Josefa Kirchera i još dvojice austrijskih poslovnih ljudi zbog navodnog podmićivanja hrvatskih političara.

Prenamjena zemljišta u Šimunima na otoku Pagu predmet je austrijske istrage. Dok se prema pisanju austrijskih medija protiv bivšeg člana uprave Hypo Banke Josefa Kirchera sprema optužnica, u hrvatske medije procurile su informacije da su navodno podmićeni HDZ-ov saborski zastupnik Davorin Mlakar, član HSS-a Danijel Ropuš i odnedavni član DIP-a Josip Vresk.

Davorin Mlakar objašnjava da je u slučaju samo svjedok, kaže da je ono što se sugerira u naslovima vrlo ružno, da nikad, nigdje ni za koji posao nije uzeo mito. Josip Vresk, još jedan svjedok, spremno odbacuje optužbe. Danijel Ropuš nije želio ništa komentirati. Sve što je imao, tvrdi, rekao je austrijskim istražiteljima.

Istraživački novinar Hrvoje Appelt koji je na Aferi Hypo surađivao s austrijskim medijima smatra da je Kircher iz istražnog zatvora odlučio propjevati.

Pogledajte videoprilog: