U CERN-u počela potraga za tamnom tvari

Nakon što su otkrili Higgsov bozon ili Božju česticu, znanstvenici iz CERN-a, Europskog centra za nuklearna istraživanja, i dalje pokušavaju otkriti najveće tajne svemira - nadaju se i otkrivanju tajni tamne tvari.

Ponovno je pokrenut veliki hadronski sudarač. Prije dvije godine isključen je kako bi se renovirala sva četiri detektora i da bi mu se pojačala snaga. Znanstvenici se tako žele još više približiti uvjetima koji su vladali u trenutku nastanka svemira.

Otkrivaju se tajne tamne tvari od koje je sačinjeno 25 posto svemira. Sve galaksije koje poznajemo, a koje su sačinjene od nama poznatih tvari, čine 5 posto svemira. Ostatak je tamna energija o kojoj ne znamo ništa, rekao je prof. dr. sc. Ivica Puljak sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Njegovo gostovanje u Dnevniku HTV-a pogledajte u videoprilogu.

CERN je osnovan u suradnji s više od 10.000 znanstvenika iz više od stotinu država. Golemi ubrzivač čestica nalazi se na granici Francuske i Švicarske, 100 metara ispod površine zemlje.