Piketty u Filozofskom teatru: Ne može se imati samo jedna valuta

Francuski ekonomist Thomas Piketty, gostujući kod Srećka Horvata u programu Filozofski teatar pred punim gledalištem zagrebačkog HNK, predstavio je glavne teze svoje knjige "Kapital u 21. stoljeću". U knjizi on pokazuje kako je došlo do sve veće nejednakosti u raspodjeli bogatstva u svijetu koje se sve više koncentrira u rukama ekonomske elite te što će se s kapitalom događati tijekom ovog stoljeća.

Piketty je naglasio kako je u eurozoni potrebno više demokracije u vladanju i odlučivanju o razini deficita ako se u Europskoj uniji želi nastaviti s jednistvenom valutom. 

Napominjući kako je monetarna unija stvorena samo s ciljem izbjegavanja inflacije, Piketty je upozorio i da se ne može imati samo jedna valuta (euro) s isključivim ciljem izbjegavanja inflacije. Ako postoji 18 različitih javnih dugova i toliko različitih poreznih sustava u zemljama koje su u međusobnoj konkurenciji, taj sustav ne može nikada profunkcionirati, kazao je uz ostalo Piketty tijekom dvosatnog programa.

Rigidni proračunski kriteriji, fiskalne odluke i slično, sve su pravila koja demokraciju u Europi čine nemogućom. Ako unaprijed odlučite da u tom smislu ne možete ništa učiniti, to ne funkcionira, upozorio je.

Zauzevši se za promjene u europskoj politici i makroekonomskoj politici, Piketty drži da politički vođe u Berlinu, Parizu i Bruxellesu trebaju shvatiti da je krajnja ljevica poput grčke Syrize ili Podemosa u Španjolskoj manje opasna od krajnje desnice. Upozorio je i da je stanje u Španjolskoj izrazito loše i da je to rezultat loše politike koju nameću Njemačka i Francuska.

Uspoređujući eurozonu s SAD-om, Piketty je rekao da su u posljednjih pet godina SAD i zemlje eurozone imale jednake prosječne stope nezaposlenosti. No nakon pet godina, u 2015. nezaposlenost u SAD-u pada, a u eurozoni raste.

Smatra da bi grčka vlada trebala pokazati da se ne bori samo za sebe, već bi "na stol" trebala staviti prijedloge reformi funkcioniranja eurozone i to predstaviti ne samo kao svoju stvar, nego i kao pitanje Portugala, Španjolske, Italije i drugih zemalja. Želim vidjeti demokratična rješenja za Europu i u tom smislu grčka vlada treba iznijeti prijedloge, a Nijemcima će biti teško zauvijek odbijati takve prijedloge. Njemačka bi vjerojatno nerado bila manjina u jednom "parlamentu eurozone", rekao je Piketty.

Smatra i kako vlade Italije i Francuske nemaju nikakve prijedloge, već se samo žale na Nijemce.

Pikettyjevo gostovanje dio je programa Festivala francuske kulture "Rendez-vous" koji počinje 5. svibnja izložbom Augusta Rodina i uključuje više od 150 događaja. Festival francuske kulture trajat će do rujna i održavat će se u 22 hrvatska grada.

Thomas Piketty (1971.) rođen je u Parizu i od 2006. najmarkantniji je znanstvenik Pariške ekonomske škole. Knjiga "Kapital u 21. stoljeću" njegova je dvanaesta knjiga.