Milan Bandić može obnašati dužnost gradonačelnika

Milan Bandić, koji se u istrazi u aferi Agram ponovno brani sa slobode, može obavljati dužnost gradonačelnika. Tako je odlučilo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu koje je djelomično prihvatilo žalbu Milana Bandića na rješenje suca istrage kojim je odbio prijedlog obrane da mu se ukinu izrečene mjere opreza. 

Milan Bandić izašao iz Remetinca - video

I dalje egzistira mjera zabrane uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi, dok je istovremeno ukinuta zabrana obavljanja profesionalne djelatnosti gradonačelnika Grada Zagreba. Pritom ostaje na snazi jamstvo u iznosu od 15.000.000,00 kuna kao garancija da isti neće ometati istragu koja se vodi protiv njega. Ovo rješenje uslijedilo je nakon odluke Ustavnog suda kojom je Bandić pušten na slobodu te je cjelokupni postupak vraćen u stadij u kojem je vijeće moralo ponovno razmatrati izrečene mjere opreza.

Osim Izvanraspravnog vijeća o Bandićevu je slučaju odlučivao i sudac istrage Zdenko Posavec koji je odbio novi zahtjev Uskoka da mu se ponovno odredi istražni zatvor te da mu se oduzme jamstvo od 15 milijuna kuna. Zamjenik glasnogovornika Županijskog suda Ratko Šćekić je kazao da je sudac taj zahtjev odbio uz zaključak da nema opasnosti da bi na slobodi ponovio kazneno djelo i utjecao na svjedoke. Upravo iz tih razloga Bandić je 10. ožujka vraćen u istražni zatvor, a odlukom istog suca oduzeta mu je i jamčevina od 15 milijuna kuna koju je još u studenome uplatio za obranu sa slobode u tzv. slučaju Agram. Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman najavila je žalbu. 

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor je izjavio da će s Bandićem surađivati kao i ranije, tim više što za razliku od mnogih gradskih pročelnika, ali i zastupnika čak i iz oporbenih redova nije na popisu svjedoka iz istrage u aferi Agram s kojima Bandić, po odluci Županijskog suda, ne smije komunicirati. Na pitanje je li mu neobična situacija da Bandić koji ponovno vodi grad s dijelom svojih suradnika ne bi smio komunicirati jer su svjedoci u postupku u kojemu je gradonačelnik glavni osumnjičenik Kosor je kazao da je 'neobično' dobar izraz, ali da oni koji se bave politikom nisu tu da tumače odluke sudova.

Sinoć je Bandić došao na Festival tolerancije u kino Europa. Dane koji su pred njim komentirao je riječima - 'Tiha voda brege dere'. Kazao je kako nije vrijeme za razgovor o politici. 'Nek sve bude u znaku tolerancije. Uživajte u filmu. Oskarovac je tu, čovjek koji radi 10 godina, sretni su ko mala djeca. Prepustimo se', savjetovao je novinarima.